Svěží bezlepkové muffiny jsou lehkou, sladkou svačinkou i zdravým dezertem, na kterém si skvěle pochutnáte. Vyzkoušejte náš recept, ve kterém není žádná mouka, a je proto vhodný pro všechny s bezlepkovou dietou nebo pro ty, kteří si hlídají váhu. Navíc pro vás máme pár tipů, jak si pro radost tyto muffiny ozdobit.
Na polevu budete potřebovat:
Tip: Speciální bezlepkové ovesné vločky, kterou jsou vhodné i pro celiaky seženete v obchodech a e-shopech se zdravou výživou. Pokud nemáte bezlepkovou dietu, vystačíte si i s klasickými ovesnými vločkami.
V jedné míse smíchejte sypké ingredience (pomleté bezlepkové vločky, cukr, prášek do pečiva, špetku soli). V další smíchejte tekuté suroviny (vodu, tvaroh, vejce, olej, případně med). Poté vše důkladně promíchejte dohromady. Přidejte nastrouhanou mrkev a pomleté ořechy. Ještě jednou vše promíchejte a hotovou směs nalijte do formy na muffiny.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15–20 minut. Muffiny průběžně kontrolujte. Hotové poznáte tak, že jsou na povrchu zpevněné a zlatavé a na zapíchnutou špejli se nelepí těsto.
Nezapomeňte ani na lehkou polevu. Smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou (množství volte podle počtu muffinů i požadované sladkosti). Pokud chcete mít krém krásně tuhý, můžete přidat i trochu ztužovače šlehačky v prášku a tvaroh vyšlehat.
Pokud si chcete se zdobením trochu vyhrát, použijte obarvenou ztuženou tvarohovou náplň z receptu výše nebo podle chuti jakoukoliv jinou. K dekorování můžete použít různé nástavce na zdobicí sáčky (třeba ve tvaru kytiček), marcipánovou hmotu, bonbony a jiné sladkosti.
Když navíc zapojíte děti, určitě přijdete na spoustu dalších nápadů, jak muffiny ozdobit a užít si doma plno zábavy.
Borůvkové muffiny ze zakysané smetany jsou velmi jemné, vláčné a takřka se rozplývají na jazyku. Díky obsahu špaldové mouky jsou plné vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Příprava je velmi jednoduchá a hotové budou během chvilky.
Pro toto originální zdobení budete potřebovat preclíky namočené v barevné polevě nebo v rozpuštěné bílé čokoládě. Na vršek muffinu (ideálně do polevy) naaranžujte nejprve tělo motýlka – např. z gumové žížaly, řady lentilek nebo polevy – a po stranách dejte dva preclíky jako křídla.
Zdroj: kupi.cz