Polévka z kvalitního vývaru, plná zdravých surovin, je ideální volbou pro chřipkovou sezónu. Jakmile udeří zima, jistě oceníte polévku s léčivými vlastnostmi. I když nevyřeší všechny problémy, je výborným způsobem, jak si pochutnat a zároveň dodat tělu potřebné vitamíny, minerály a další látky důležité pro boj s virózami. Vyzkoušejte tyto tři recepty!
Kuřecí kosti jsou zdrojem mnoha prospěšných látek. Mimo jiné v nich najdeme:
Vezměte půl kila kuřecích kostí a zalijte cca 3 litry vody ve velkém hrnci. Pro rychlejší vaření použijte tlakový hrnec, jinak nechte vařit na nejnižším stupni až 24 hodin. Do vody přidejte jednu lžičku jablečného octa.
Po dni vaření sejměte tukový škraloup u povrchu a přelijte do uzavíratelné nádoby. Takto připravený vývar můžete obohatit vařenou zeleninou, natrhanými kousky kuřecího masa a domácími nudličkami.
Zázvor se u nás nejčastěji konzumuje v podobě štiplavě chutnajícího čaje při nachlazení. Oddenky zázvoru lékařského mají protizánětlivé účinky, posilují náš imunitní systém a pomáhají ulevovat od trávicích potíží (zejména nadýmání a pálení žáhy).
Dobrá dávka zázvoru také dokáže snížit úroveň špatného cholesterolu v krvi. Kromě popíjení zázvorového čaje s hřebíčkem vyzkoušejte i naši vynikající polévku.
Všechny pevné ingredience nasypte do hrnce a zalijte vývarem. Nechte vařit do doby, než změknou, a poté dolijte zbytek vývaru. Následně na nejnižším stupni povařte ještě půl hodiny. Opět můžete doplnit domácí nudle nebo sušené houby, které se do této polévky skvěle hodí.
Mrkev je skvělým pomocníkem v boji proti nejrůznějším neduhům. Nachází se v ní důležitý vitamín K, mangan, fosfor, hořčík či zinek. K zahození není ani vysoký obsah vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na beta-karoten. Ten se po zkonzumování mění na vitamín A, jenž je významným antioxidantem a prospívá zdraví našeho kardiovaskulárního systému. Mrkev si nejlépe vychutnáte v této zdravé polévce naplněné dalšími prospěšnými ingrediencemi.
Orestujte nakrájenou cibuli se zázvorem, poté přidejte nakrájenou mrkev a chvíli poduste. Zalijte vývarem a nechte asi 10 minut vařit. Jablka bez slupky nakrájejte na kostičky a nasypte do vařící polévky. Dochuťte tymiánem, pepřem a solí.
Polévka je hotová ve chvíli, kdy mrkev změkne. Pokud se vám nechce čekat příliš dlouho, můžete mrkev místo krájení rovnou nastrouhat. Použitý tymián by měl být pokud možno čerstvý.
Zdroje: Healthline, National Library of Medicine, WebMD, Kupi