Kopřivu považuje většina lidí za plevel. Zejména pak zahrádkáři, kteří s ní častokrát vedou na pozemcích dlouhodobé boje. Je to ale škoda. Jde totiž o léčivou bylinu, která má právě teď na jaře ve svých listech nejvíc vitamínů. Nejjednodušším způsobem, jak z ní získat cenné látky, je uvařit si čaj. Poradíme vám, jak na to.
Kopřiva je úžasná léčivka. Výčet léčivých účinků kopřivy dvoudomé i kopřivy žahavky by vydal na celý list papíru, zmíníme tedy namátkou jen některé. Kopřiva působí močopudně, to znamená, že zabraňuje zadržování vody v těle. Je proto ideální na jarní očistu neboli detoxikaci. Kromě toho podporuje trávení a má protizánětlivé účinky.
Mladé kopřivy sbírejte celé včetně stonku a pozvolna sušte. U starších kopřiv, které poznáte podle jejich výšky a celkové velikosti, sbírejte už jen listy. Při sběru nezapomeňte na rukavice, pokud se chcete vyhnout požahání. Usušené listy by měly být křupavé, nikoliv zčernalé. To je způsobeno příliš vysokou teplotou při sušení.
Čaj připravený z čerstvých listů mladých kopřiv sice nemá tak výraznou barvu, zato je v něm velké množství enzymů a vitamínů. Oproti tomu čaj ze sušené kopřivy má tmavší zelenavou barvu, ale jeho účinky už nejsou tak výrazné. Určitě se však vyplatí připravovat ho jak z čerstvých, tak ze sušených kopřiv.
Pokud se vám nechce do přírody pro čerstvé kopřivy, seženete je i v některých supermarketech v plastových krabičkách mezi čerstvými bylinkami, případně si můžete v obchodě koupit porcovaný kopřivový čaj. Levnější ale samozřejmě je si kopřivy nasbírat za domem. Při sušení do zásoby vám skvěle poslouží domácí sušička, kterou koupíte v té nejzákladnější výbavě v elektro prodejnách.
Kopřiva je skvělá na zlepšení trávení. Pro podpoření účinků ji zkombinujte s listy pampelišky, sušenou čekankou či s mátou peprnou.
Popíjejte jej ideálně co nejdřív po uvaření. Po hodinách stání může čaj hořknout.
Zdroj: Anna Kolásková, Kupi