Dodejte vašim pokrmům trochu barev a ozdobte je jedlými květy. Tyto zajímavé ingredience, na které vsázejí i nejlepší kuchaři světa, najdete na zahradě, v lese, na louce nebo si je můžete i sami vypěstovat. O jaké květy se jedná a kde všude se dají v kuchyni využít?
Přidávání jedlých květů do pokrmů není vůbec žádnou novinkou. Například v Číně a v Japonsku se květy pojídají již tisíce let. Nechyběly ani v antickém Řecku a Římě. V Evropě zdobily jedlé květy královské a šlechtické tabule, pak ale ustoupily do pozadí, a na jídelní stoly se vracejí až dnes.
V České republice se můžete setkat s mnoha poměrně jedovatými druhy rostlin, se kterými není radno si zahrávat. Pro sběr květin tedy platí stejné pravidlo jako pro houby: Pokud si nejste opravdu jistí tím, že je rostlina jedlá, raději ji netrhejte.
K jídlu se jinak dají využít téměř všechny květy, které nejsou vyloženě jedovaté či hořké, a tudíž by jídlo zkazily. Také se vyhněte rostlinám, které jsou ošetřeny pesticidy – na zemědělská pole pro květy nechoďte. Nesbírejte je ani blízko silnic a v smogem zatížených oblastech, jako jsou i větší města.
Do pokrmů a ke konzumaci jsou ideální například květy těchto rostlin:
Mezi květy, které byste na vaření používat neměli, patří například:
Většina květů se skvěle hodí do salátů. Použít je můžete celé nebo je nasekat najemno. Mezi oblíbené patří třeba lichořeřišnice, která připomíná chuť ředkviček, či pampeliška a maceška. Pomazánku rozzáří afrikány a měsíček zase dodá vaší rýži zlatavou barvu a chuť šafránu. Téměř každé jídlo můžete ozdobit květy. Experimentujte a rozveselte vaše pokrmy barvami.
Květy se také hodně využívají ve sladkých pokrmech. Růže krásně ozdobí jakýkoliv moučník. Aromatická levandule dodá skvělou chuť zmrzlině i sušenkám. Květy begonie zase připomínají rebarboru, a jsou tak skvělé do koláčů.
Také všechny osvěžující nápoje můžete doplnit květy – ať už jen jako jedlou ozdobu nebo využít jejich chuť a vyrobit z nich limonádu, například bezovou nebo levandulovou.
Spoustu z výše zmiňovaných květů byste mohli najít přímo na své zahrádce. Pro některé se můžete ale vydat i na louku či do lesa, a spojit tak jejich sběr s příjemnou procházkou. Mnoho druhů rostlin si můžete vypěstovat také doma v květináči.
Pro květy do přírody vyrazte s košíkem a nůžkami, abyste rostliny při sběru nepoškodili. Doma květy opatrně zabalte do ubrousku navlhčeného vodou, dejte do krabičky a uložte do lednice. Takto ošetřené vydrží čerstvé i několik dnů.
Doma či na zahrádce si můžete vypěstovat například měsíček, lichořeřišnici, karafiáty, macešku, kamélii, chrpu, chryzantému, fuchsii, letní fialu, netýkavky nebo sedmikrásky. Stačí zakoupit semínka pro pěstování květů – ta bývají speciálně vyšlechtěna pro větší a barevnější květy.
Semena koupíte například v hobby marketech se zahradním oddělením nebo v e-shopech Semena.cz, Dobrasemena.cz, Hornbach.cz aj. Ceny za balení semínek se pohybují od 18 Kč do 95 Kč podle druhu rostliny a velikosti.
Smažené cuketové květy jsou opravdovou lahůdkou. Namáčet je můžete do různých jogurtových dipů, a dopřát si tak zdravý lehký oběd.
Na jejich přípravu budete potřebovat:
Postup:
Nebojte se s jedlými květy experimentovat. Budete překvapeni jejich chutěmi a krásou v pokrmech.