Zelený čtvrtek: Upečte si na Velikonoce tradiční jidáše z kynutého těsta

Velikonoční jidáše Anna Kolásková

Jidáše patří mezi oblíbené pochoutky, které naše babičky tradičně pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Jak na jidášky?

Jidášky se pečou z kynutého těsta, které zvládne i začátečník. Upečené se poté mažou medem a pojídají se ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.

Recept na velikonoční pochoutku

Ingredience (na 1 plech):

  • 250 g hladké pšeničné mouky (může být celozrnná)
  • 150 ml smetany
  • 80 g změklého másla
  • 60 g cukru krystal
  • 20 g droždí
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
Tvarohový mazanec
Čas přípravy: 1 hod 50 min Obtížnost: Střední

Tvarohový mazanec

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Tvarohový mazanec
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Postup:

  1. Ze lžíce cukru krystal, droždí a pár lžic smetany nechte v hrnku vzejít kvásek při pokojové teplotě. Zabalte hrnek do utěrky, ať je v teple, a nechte zhruba 15 minut pracovat.
  2. Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli.
  3. Do mouky přidejte kvásek, povolené máslo, zbytek cukru, žloutek, citronovou kůru, nakonec smetanu a vymíchejte pěkné těsto.
  4. Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout.
  5. Poté těsto propracujte rukama a vytvarujte z něj tenké pramínky, které motejte do spirálek ve tvaru písmene S.
  6. Pečte na pečicím papíře zhruba 30 minut na 180 stupňů.
  7. Pro zlatavou barvu před pečením jidášky potřete vajíčkem.
Kynutí jidášů na plechu Anna Kolásková

Kde nechat vykynout těsto?

Kynuté těsto je jednoduché, ale musíte při jeho přípravě dodržet několik zásad. Aby pěkně nabylo, je třeba ho při kynutí udržovat v teple. V tom vám pomůže mísa na kynuté těsto s ohřívačem od značky Tescoma. A hodit se bude také zadělávací mísa s poklopem, kterou koupíte v domácích potřebách Orion.

Zdroj: autorský recept Anna Kolásková, Kupi