Mikrovlnka není jen na ohřívání: Urychlíte kynutí těsta a uděláte ze starého pečiva čerstvé

Mikrovlnka v kuchyni Pixel-Shot / Shutterstock.com

Mikrovlnka se stala nepostradatelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Ale tušili jste, že tento přístroj dokáže mnohem víc než jen ohřívat jídlo? Může vám ušetřit spoustu času a námahy při různých kuchyňských úkonech. Od urychlení loupání ovoce a zeleniny až po zkrácení doby kynutí těsta či namáčení luštěnin – to vše zvládne během několika minut. Pojďme se společně podívat na šikovné triky, které vám usnadní život v kuchyni!

Přečtěte si také

Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Usnadníte si loupání česneku

Pokud vás čeká loupání většího množství česneku, práci si můžete usnadnit. Stroužky česneku rozprostřete na talíř, a ten dejte do mikrovlnky na 15 sekund. Poté stačí stroužek jemně zmáčknout a slupka by se měla jednoduše uvolnit.

U cibule už si nepopláčete

Nic neslibujeme, některá cibule je zákeřná více, jiná méně, ale určitě to stojí alespoň za vyzkoušení. Z cibule odkrojte konce a dejte ji do mikrovlnky ohřívat na maximum asi na 30 až 40 vteřin. V každém případě vám díky tomu půjde slupka cibule snáze oloupat.

Jednoduše oloupete rajčata

Do omáček, polévek nebo pest je potřeba zbavit rajčata slupky. S mikrovlnkou je postup stejný jako u klasického spařování, vyhnete se ale zbytečnému vaření vody. Rajčata nakrojte do kříže (plody můžete ještě na pár místech propíchnout, aby se povrch slupky více narušil) a při nejvyšším výkonu ohřívejte asi 30 sekund. Poté nechte ještě pár minut dojít a jednoduše oloupejte.

Tento trik funguje i na broskve nebo zeleninu s tužší slupkou, například na dýně.

Jablečné růžičky z listového těsta
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.

Jablečné růžičky z listového těsta
Čokoládový mug cake
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový mug cake

Čokoládový mug cake je lahodný a vláčný dezert z mikrovlnné trouby, který budete mít připravený během pár minut. Tahle rychlovka díky své šťavnaté a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokoládových dortíků.

Čokoládový mug cake

Luštěniny budou za necelou hodinu odmočené

Pokud jste zapomněli dát luštěniny před vařením na několik hodin namáčet, nic se neděje. Díky mikrovlnce budou připravené už za tři čtvrtě hodiny. Luštěniny zalijte v misce vodou (musí být zcela ponořené), přisypte trochu jedlé sody a na cca 10 minut dejte ohřívat. Poté vyndejte a nechte ještě nejméně 30 minut dojít.

Čokoládu rozpustíte během pár vteřin

Zapomeňte na vodní lázeň, čekání na ohřev vody a spoustu nádobí. Jednoduše nalámejte kostičky čokolády do misky, zapněte mikrovlnku na nejnižší stupeň a nechte ohřívat. Každých 15 sekund čokoládu promíchejte, dokud nebude krásně rozpuštěná.

Stejným způsobem můžete povolit ztuhlé máslo z ledničky.

Chlapec stojí u mikrovlnky v kuchyni Pixel-Shot / Shutterstock.com

Z gumového pečiva se stane čerstvé

Gumové a suché rohlíky nebo okoralý chléb potřete vodou navlhčeným ubrouskem, případně vlhký ubrousek či utěrku dejte přímo do mikrovlnky. Ohřívejte asi 10–20 sekund. Pečivo bude čerstvější a vláčnější. Nemusíte ho vyhazovat a ušetříte.

Citrusy pustí mnohem více šťávy

Ať už děláte džus nebo šťávu použijete při vaření, díky krátkému zahřátí pustí citrony, limety a pomeranče mnohem více šťávy. Plod stačí dát na 15–20 vteřin do mikrovlnky. Tento trik funguje i na starší vysušené plody nebo jablka. A jako bonus půjde slupka z ovoce mnohem lépe oloupat.

Těsto vykyne za pár minut

Nechce se vám čekat, až těsto vykyne? Řešení je jednoduché. Zadělané těsto dejte do mísy a přikryjte ručníkem nebo utěrkou. Vložte společně se sklenicí vody do mikrovlnky a při nejnižším výkonu ohřívejte 3 minuty. Poté jej vyndejte, nechte 3 minuty odpočívat a celý proces ještě jednou zopakujte.

Zvýrazníte vůni ořechů a koření

Chcete-li, aby v pokrmech chuť koření nebo ořechů náležitě vynikla, lze je před použitím dát na cca 15 sekund do mikrovlnné trouby, kde se krásně rozvoní. Můžete je také zakápnout trochou olivového oleje, který jim dodá ještě o kapku výraznější aroma.

Brambory v mikrovlnce gupina / Shutterstock.com

Uvaříte zeleninu, brambory i těstoviny

Pokud nemáte během dne příliš mnoho času, v mikrovlnce si také můžete přímo uvařit spoustu jednoduchých jídel. V zakryté misce s trochou vody lze připravit zeleninu jako brokolici a květák, mrkev, brambory nebo zelí, ve vroucí vodě zase těstoviny.

Tip: Pořídit se dají i různé vychytávky, které vám vaření v mikrovlnce výrazně ulehčí a urychlí. Například speciální sáček na vaření brambor ve slupce, který funguje na principu vytvoření parní kapsy. Na internetu se dá pořídit již od 50 korun.

Zdroj: Kupi