Domácí jogurt patří mezi čím dál oblíbenější způsoby, jak si doma dopřát zdravou a levnou dobrotu bez zbytečné chemie. Navíc ho zvládne připravit opravdu každý – a to i bez jogurtovače. Přinášíme vám jednoduchý návod krok za krokem, s kterým nešlápnete vedle. Vaše tělo i peněženka vám poděkují!
Výhody domácího jogurtu
- přehled o složení
- přírodní ingredience bez sladidel, konzervantů a chemických látek
- skutečně příznivý vliv na naše zažívání a zdraví celkově
- ekologické řešení, které minimalizuje spotřebu plastových kelímků
V neposlední řadě výrazně ušetříte. Z pár lžic klasického bílého jogurtu a litru čerstvého mléka totiž vyrobíte cca pět porcí 200gramových jogurtů, které vás vyjdou na asi 5–7 korun za kus. A pokud seženete potřebné suroviny ve slevě, může to být ještě méně. Sledujte proto letáky a akce na Kupi. Stačí si zdarma stáhnout aplikaci nebo navštívit webové stránky a hned budete vědět, ve kterém obchodě koupíte mléčné výrobky levněji.
Jogurtový dresink
Jogurtový dresink se skvěle hodí k pečeným bramborám, ke grilované cuketě a masu, případně k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.
Jogurtový dresink
Domácí jogurt – recept bez jogurtovače
Budete potřebovat:
- 1 l čerstvého, plnotučného mléka
- cca 60–80 g bílého jogurtu s živými kulturami (Hollandia, Olma klasik, Choceňský bílý jogurt apod.)
Jak vyrobit domácí jogurt:
- Čerstvé mléko dejte vařit do hrnce. Až bude zahřáté na cca 85 °C, odstavte ho a dejte co nejrychleji zchladit. Pomoci si můžete větší mísou nebo lavorem naplněnými vodou a kostkami ledu.
- Nyní je důležité hlídat teplotu – jakmile bude mít mléko kolem 40–45 °C, přidejte do něj jogurt o pokojové teplotě a pečlivě prošlehejte. Pokud by mléko bylo moc horké, živé kultury by nepřežily, při chladu pod 40 °C by se naopak nemohly množit.
- Směs přelijte do předem vyčištěných a sterilovaných lahví nebo sklenic (měly by být z odolného materiálu, kterému nevadí vyšší teploty), nebo ponechte přímo v hrnci. Nádoby (případně hrnec) poté uzavřete, zabalte do utěrky a vložte do jiného, většího hrnce (ideálně litinového).
- Nechte zrát cca 6–8 hodin při teplotě 45 °C – doporučujeme využít troubu, kterou předehřejete na 70 °C, poté vypnete a hrnec do ní uložíte. Nejlepší je nechat jogurt zrát přes noc. Čím déle ho necháte zrát, tím bude hustší, ale i kyselejší.
- Hotový jogurt nechte úplně vychladnout (pokud je na povrchu trochu syrovátky, odsajte ji čistým papírovým ubrouskem nebo gázou) a poté dejte do lednice, kde ještě krásně ztuhne. V chladu vám vydrží čerstvý asi týden.
New Africa / Shutterstock.com
Domácí jogurt v jogurtovači
Pro výrobu jogurtu je nejdůležitější udržení stabilní teploty během celé doby zrání. V tomto mohou pomoci jogurtovače. Proces výroby je jinak úplně stejný – povaříte mléko, zchladíte a smícháte s jogurtem, směs nadávkujete do jednotlivých skleniček a necháte jogurtovač pracovat. Na trhu se dá vybírat z mnoha modelů – liší se zpravidla objemem, přítomností časovače a samozřejmě cenou.
- Klasické jogurtovače seženete i do tisícovky.
- Pořídit si můžete i takové, ve kterých se jogurt připravuje v jednom velkém zásobníku – ty jsou vhodné také na výrobu různých druhů čerstvých sýrů a tvarohů.
Zdroj: autorský recept Alžběta Eremiášová, Kupi.cz