Zatímco v dřívějších dobách jsme zabijačky na vesnicích či v menších městech běžně potkávali, nyní jsou trošku na ústupu. Co vše víte o zabijačce? A ochutnali jste někdy čerstvou jitrnici? Podívejte se, kolik běžně stojí zabijačkové speciality, z jakých můžete vybírat i jak si je připravit doma.
Zabijačka je svým způsobem společenská událost, protože její organizace není zrovna jednoduchá. Navíc je časově i fyzicky dost náročná a pro dospělé je nezbytný pravidelný přísun rumu či slivovice.
V časných ranních hodinách se poráží domácí vepř a celý den se z něj připravují různé dobroty v podobě ovaru, škvarků, prdelačky, jitrnic, jelit a bourá se maso na pozdější využití.
Jedním z důvodů, proč zabijačky už nejsou „in“, je skutečnost, že si čerstvé maso můžeme koupit kdykoliv v týdnu. Pokud však máte rádi domácí zabijačkové speciality, místo celého vepře je můžete vyrobit i z jednotlivých surovin.
Pokud je pro vás představa vyváření příliš, neváhejte a pořiďte si již hotovou jitrnici nebo jelito. Jak ohřát jitrnici? Nejlépe chutná, pokud ji osmažíte na pánvi s lžičkou másla (případně sádla). Dá se také zapéct při 160 °C v troubě (více křupe kůrčička a hrozí menší riziko protržení střívka).
Dříve, když lidé nekonzumovali maso 3× denně, ale spíše 3× měsíčně, byla zabijačka příjemným zpestřením jídelníčku. Navíc se vepřové maso postaralo o vytvoření potřebných zásob energie na zimní období. V současnosti je však pro mnohé kardiology přímou cestou k infarktu. Pravda nicméně leží někde uprostřed.
Moderní styl stravování a plnohodnotná zabijačka skutečně příliš nesouzní. Ať už vyznáváte jakýkoli styl, je třeba si uvědomit, že abychom cokoli strávili, musí být v našich střevech zastoupeny příslušné bakterie. Pokud nejsou, pak na nás dopadne tíha v plné míře. A nemusí se nutně jednat jen o vepřové. Stačí si vyrazit za exotikou, aby naše tělo dostalo šok a hlavně nevědělo, co s jídlem udělat. Pokud zůstaneme u zabijačky, je třeba také připustit fakt, že spolu s ní se zpravidla konzumuje velké množství alkoholu. Na jednu stranu to má svůj důvod, ale opět, náš organismus na to zvyklý nebývá. Trpí nejen srdce, ale i trávicí soustava (zejména žaludek a žlučník, resp. játra). Jak tedy na to?
Zdroj: Kupi.cz