Anglická snídaně neboli „full English breakfast“ patří mezi nejznámější druhy teplé snídaně. Spolehlivě vás zasytí na většinu dne a obsahuje samé lahůdky. Podívejte se s námi, co všechno v ní nesmí chybět a jak si ji jednoduše doma připravit.
První anglické snídaně se začaly ve Velké Británii servírovat začátkem 19. století, kdy byl tento vysoce kalorický a vydatný pokrm povýšen na nejdůležitější jídlo dne. Nejprve si tyto snídaně oblíbila venkovská šlechta, poté i pracující lidé jako skvělý zdroj energie. Postupně se stala základem životního stylu všech vrstev obyvatelstva. Což ostatně platí dodnes. Po celém světě.
Zkuste si ji proto připravit i vy. Co všechno by nemělo na talíři s pravou anglickou snídaní chybět?
Nezaměnitelnou součástí snídaně jsou pečené bílé fazole (baked beans) v tomatové omáčce. Fazole jsou samy o sobě skvělým startem do nového dne, protože obsahují plno bílkovin, sacharidů, vlákniny i zdravých tuků. V Británii se tradičně používají ty konzervované od značky Heinz. Seženete je i u nás v obchodech, plechovka se prodává za cenu okolo 63 Kč / 415 g. Levnější alternativou mohou být například fazole od značky Giana.
Anglická slanina už z názvu napovídá, že na talíři nesmí chybět. Britové si na její výrobě dávají pořádně záležet. Dokonce po staletí šlechtí „slaninová plemena“ prasat speciálně určených na výrobu šunky, slaniny a klobás. Pravá anglická slanina by měla být z bůčku, z půlky maso, z půlky tuk.
Klobásy určené na přípravu anglické snídaně by měly mít vždy co největší obsah vepřového masa (minimálně 70 %). V Anglii ty nejlepší pocházejí od malých výrobců, kde se tajné receptury dědí z generace na generaci. Originální britské klobásy se prodávají tepelně neupravené a neuzené.
U nás se k nim nejvíce přibližují kvalitní vepřové grilovací klobásy – při nákupu sledujte etiketu a vybírejte opravdu takové, které mají nejvíc procent masa.
Pro ty pravé anglické klobásy se musíte vydat do specializovaných řeznictví nebo farmářských obchodů. Originální britské koktejlové klobásky se dají koupit i přes internet, cena se pohybuje kolem 210 Kč za 600 g.
Vajíčka se nejčastěji upravují na způsob volského oka, mohou být ale i míchaná nebo ztracená. Rajčata nakrájená na tlustší kolečka a celé žampiony se opékají nebo grilují. Součástí snídaně jsou i dva opečené bílé toasty.
Podle regionů Velké Británie se mohou některé suroviny na talíři mírně lišit. Například ve Skotsku se doplňuje také haggis (něco jako náš prejt) a ovesné suchary, ve Walesu tzv. laverbread (dušené mořské řasy) nebo uzený sleď, Irové zase přidávají osmažené bramborové placky neboli hash browns.
Někdy snídani předchází předkrm v podobě ovesné kaše se smetanou a cukrem a někde se naopak podává jako zákusek toast namazaný máslem a pomerančovou marmeládou.
Nejprve na pánvi, v troubě nebo na grilu opečte klobásky (cca 10–15 minut), žampiony pokapané olivovým olejem a slaninu. Poté nechte zlehka opéct nakrájené rajče. Fazole stačí ohřát v mikrovlnné troubě. Opečte toasty a úplně na závěr připravte volské oko, aby byl při podávání žloutek krásně tekutý.
K anglické snídani se tradičně podává káva, zelený nebo černý čaj s citronem a nesmí chybět ani sklenice pomerančového džusu.
Vybrané autentické výrobky britské i jiné světové kuchyně můžete zakoupit například během tematických týdnů v Lidlu nebo v Kauflandu.
Zdroj: tasteofjourney.cz, kuchynelidlu.cz