Milujete pořádnou domácí zelňačku, která zasytí celou rodinu? Pak je tento článek přesně pro vás. I tento druh polévky totiž můžete uvařit na různé způsoby – podívali jsme se na zoubek nejen té klasické, ale i její vegetariánské verzi. Už cítíte tu vůni?
I lehká vegetariánská (a s rostlinnou smetanou dokonce veganská) zelňačka osloví chutí, konzistencí a nekonečnou vůní. Je totiž doplněná sušenými švestkami, zahuštěná červenou čočkou a připravená s láskou. Na její přípravu potřebujete:
Začněte přípravou zelí. Dejte jej na 20 minut vařit spolu s bobkovým listem. Mezitím zpěňte na oleji cibuli, nechte ji zezlátnout a poté přidejte kmín a papriku. Nyní je čas přidat také koření, čočku, ovesné vločky, švestky a brambory spolu s vodou. Polévku nechte vařit 25 minut – teprve pak je čas přidat slité vařené zelí. Nechte směs provařit a na závěr přidejte lahůdkové droždí a rostlinnou smetanu. Veganská zelňačka je hotová a připravená k podávání.
Tip: Pokud máte alergii na laktózu nebo se vyhýbáte mléčným výrobkům, zamiřte do drogerie dm, kde najdete hned několik druhů rostlinné smetany.
Staročeská zelňačka si zaručeně zatančí s vašimi chuťovými pohárky. Jestliže na ni máte chuť, vyzkoušejte ji podle našeho receptu. Na poctivou polévku do nákupního seznamu přidejte:
Kysané zelí povařte ve vodě doměkka. Brambory nakrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Připravte si jíšku a zamíchejte ji do uvařeného zelí. Polévku nechte povařit, teprve pak je na řadě důležitý krok: Přidejte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a mléko. Jakmile je polévka hotová, zamíchejte do ní zakysanou smetanu a ozdobte ji pepřem a petrželkou.
Tip: S elektrickým mlýnkem na sůl a pepř 2 v 1 z Tescomy budou vaše polévky chutnat každému. Vždy čerstvá chuť nezklame.
Máte rádi bílou zelňačku? Moravská zelňačka s houbami bude to pravé. Snadná příprava a dokonale vyvážená chuť pohladí i v tom nejsychravějším dni. Potřebujete:
Nakrájené brambory uvařte doměkka. Mezitím v tlakovém hrnci cca hodinu vařte uzené kolínko, zkrátka a dobře – dokud nezměkne. Maso nakrájejte na kostičky a ve zbylém vývaru vařte zelí. Po změknutí zelí přidejte houby, brambory a zakysanou smetanu smíchanou s moukou. Promíchejte a vařte ještě 20 minut. Na samotný závěr stačí dochutit polévku máslem smíchaným s česnekem, solí a pepřem. Můžete podávat.