Recept na domácí tavený sýr, který je lepší než z obchodu. Ze 4 surovin a za 10 minut

Domácí tavený sýr na kousku chleba s bylinkami Boiarkina Marina / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád tavený sýr? Krémová chuť, snadné roztírání a v ledničce vydrží skoro nekonečně dlouho. Jenže je také plný tavicích solí a začíná být i pěkně drahý. Máme pro vás dobrou zprávu. Taveňák, jak mu s láskou říkáme, jde vyrobit i doma a není to žádná věda. Stačí vám čtyři obyčejné suroviny, které se vsadíme, že už doma máte. Celé to zvládnete za 10 minut. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Žebříček produktů, které se nevyplatí kupovat, pokud nejsou ve slevě

Výroba taveného sýra

Máte rádi tavený sýr? Pokud si ho s chutí mažete na pečivo, ceny v obchodě se vám asi příliš nelíbí, jelikož se v případě některých výrobků pohybují i okolo 45 Kč. A to je na pouhých 150 gramů docela dost.

Nemusíte být ovšem profík v kuchyni, abyste si doma dokázali vyrobit vlastní sýr – zvládne to totiž i pětileté dítě! Jedinou nevýhodou je datum spotřeby, které je v porovnání s klasickým kupovaným sýrem o poznání kratší. Myslíme si však, že jakmile jej ochutnáte, celý ho sníte během chviličky – tak výborný je!

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů tvarohu v kostce (polotučný nebo tučný)
  • čajovou lžičku soli
  • čajovou lžičku jedlé sody
  • 40 gramů másla

A to je vše. Není zapotřebí ani žádný speciální nástroj, jen ruční šlehač, který máme v domácnosti obvykle všichni.

Sýrová omáčka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Sýrová omáčka

Krémová a hebká sýrová omáčka podle našeho jednoduchého receptu vám jistě zachutná. Pojďte si jej s námi vyzkoušet a uvidíte, že si jej zamilujete.

Sýrová omáčka

Jak vyrobit tavený sýr

  • Vybalte tvaroh do nádoby, ve které běžně připravujete pomazánky. Přidejte sůl a jedlou sodu.
Lžička soli Kupi
  • Všechno společně promíchejte a nechte odpočívat přibližně 10 minut.
  • A teď máslo – kolik jej přidáte, je na vás. Záleží také na tom, jak chcete, aby byl sýr kalorický. Pokud se na kalorie nedíváte, přidejte ho klidně víc. Může to být 40 gramů, ale klidně jen 25 g.
  • Avšak pozor, máslo musí být horké! Nejdříve jej tedy ohřejte v mikrovlnné troubě.
Horké máslo se přelévá do misky Kupi
  • Horké máslo nalijte ke zbytku surovin a ingredience důkladně promíchejte.
  • Nyní se vám bude hodit ruční šlehač, se kterým směs jednoduše vyšleháte.
  • Tvarohová, hrudkovitá hmota se najednou začne měnit v saténově lesklou.

A sýr je na světě!

Domácí tavený sýr Kupi

Jak sýr dochutit?

Domácí sýr můžete ihned sníst, ale pokud nespěcháte, nechte jej na dvě hodiny uležet v lednici, chutná potom lépe. Lze do něj i přidat bylinky, použít jej jako základ pro různé pomazánky nebo z něj připravit báječnou šunkovou pěnu. Skvělý je také se sušenými rajčaty.

Teď už je to na vás a vaší fantazii. Dobrou chuť!

Zdroj: Kupi