Ne nadarmo se říká, že se pod slupkou ukrývá nejvíce vitamínů. V případě slupek od brambor to platí dvojnásob – dovedou být totiž více zdraví prospěšné než celá brambora. Pokud je tedy při loupání vyhazujete rovnou do koše, děláte velkou chybu. Inspirujte se našimi tipy, jak je zužitkovat pro zdraví i krásu.
Slupky od brambor obsahují velké množství vitaminů B a C, podstatnější je ale jejich obsah vápníku, železa a draslíku – minerálů, které v našem těle plní řadu důležitých funkcí.
Vápník se například podílí na správné funkci srdce a svalů, železo je odpovědné za transport kyslíku a draslík hraje významnou roli v nervovém systému. Vědecky prokázán je pak i účinek přítomné kyseliny chlorogenové, která slouží jako prevence proti rakovině – přestože je však v eliminaci rakovinotvorných buněk skvělá, nelze ji pokládat za všelék.
Kupte se slevou Brambory konzumní rané.
Nejlepším způsobem, jak využít účinků brambor na maximum, je naučit se je připravovat i se slupkou. Vyzkoušet můžete například domácí hranolky, bramborovou šťávu nebo pečené brambory v troubě s rozmarýnem. Pokud ale přeci jen váš pokrm vyžaduje brambory oloupané, rozhodně slupky nevyhazujte – posloužit vám mohou v kuchyni i mimo ni.
Pokud potřebujete překrýt šediny či trochu oživit svou stávající tmavou barvu vlasů, nemusíte hned běžet do drogerie – s šedinami si skvěle poradí voda ze slupek od brambor. Tato přírodní varianta je ideální pro všechny, kteří nechtějí své vlasy příliš často vystavovat náročnému procesu barvení.
Postup:
Slupky od brambor jsou také skvělou první pomocí při povrchových poraněních kůže – a mnohdy je máte po ruce dřív než samotný obvaz nebo náplast. Jak to tak totiž bývá, právě při škrábání brambor je velice snadné se nechtěně říznout.
Nedaří se vám rozdělat oheň v krbu? Vyzkoušejte usušené bramborové slupky od oběda. A kromě zátopu poslouží také jako univerzální pomocníci při čištění hrnců, dřezu, zavařovacích sklenic, nebo dokonce oblečení ušpiněného od trávy.
Kupte se slevou Batáty.
Milujete brambůrky? V tom případě vás jistě potěší náš poslední tip. Ze slupek od brambor totiž můžete během chvilky připravit domácí křupavé brambůrky, které vás vždycky zachrání. Skvělé jsou také jako drobné pohoštění na party. Jejich chuť pak lze vyzdvihnout česnekovo-pažitkovým dipem nebo parmezánem – jak si je dochutíte, záleží jen na vás.
Postup:
Rada na závěr: Chipsy nikdy nepřipravujte z naklíčených nebo zelených slupek od brambor, které mohou způsobit zdravotní potíže.