Citronovník je nádherná, stálezelená a elegantní rostlina, kterou můžete snadno pěstovat i doma. Se správnou péčí se můžete těšit na vlastní svěží plody, které jste možná doposud ochutnali jen v obchodech. Aby však váš citrusový keřík plodil, je třeba být trpělivý a dodržovat několik základních pravidel. Jaká? To se dozvíte v našem článku.
Citrony, tedy plody citronovníku či citroníku (Citrus limon), zná každý z nás. Jistě tedy víte, že jsou velkým zdrojem vitamínu C, který je pro naše tělo důležitý. Málokdo si ale dovede představit, že je možné natrhat si citrony z vlastního keříku a není nutné je stále kupovat v obchodech, kde se běžná cena chemicky ošetřených plodů pohybuje okolo 50 až 60 Kč za 1 kg.
Vlastní citrusy si můžete vypěstovat z pecky a poté je naroubovat, anebo zakoupit již vzrostlé, několik let staré rostliny. Kýžených plodů se dočkáte dříve, pokud zvolíte druhý způsob.
Při vybírání citronovníku musíte ale dávat pozor, po které odrůdě sáhnete. Jelikož se jedná o tropické a subtropické dřeviny, české zimy ani celoroční pěstování v tmavých bytech citrusům neprospívají. Existuje však několik druhů, na které byste se v zahradnictví měli zaměřit, neboť lépe snášejí bytové podmínky:
Citroníky můžete pořídit o různé výšce, jejich cena se liší na základě vzrůstu i druhu. Přibližně 40 cm vysoký citronovník nebo calamondin stojí kolem 750 Kč.
Ačkoliv se plodů pěstováním citrusových keříků ze semen pravděpodobně nedočkáte, mohou vám semínka posloužit úplně jinak, například k osvěžení vzduchu v domácnosti nebo ke zkrášlení parapetu.
Semínka, která velice snadno seženete z pomeranče, citronu nebo grapefruitu, totiž kvetou a plodí jen vzácně, a to často až po letech péče. Jediné, co můžete pro jisté a časné plození udělat, je citrus naroubovat. Ze všeho nejdříve ovšem musíte vypěstovat jejich semenáčky.
Pro výsev používejte nejlépe substrát speciálně určený pro citrusy. Tato zemina je lehká s neutrálním či mírně kyselým pH, čímž zajistí pro vaše rostlinky optimální podmínky a potřebnou výživu. V různých hobbymarketech ji běžně koupíte přibližně za 80 Kč / 10 l. Speciální hnojivo na citrusy také seženete v hobbymarketech. Obsahují železo, které zabraňuje chloróze – žloutnutí listů a vyvážený obsah minerálů, které podporují bohatý růst a kvetení. Pokud byste chtěli přihnojovat domácím hnojivem, zkuste kávovou sedlinu nebo domácí kompost, ideálně z listové zeleniny.
Ať už jste si citronovník vypěstovali z pecky, nebo jej rovnou koupili, péče o něj je v průběhu let stále stejná. Bohužel to ale neznamená, že je úplně jednoduchá. Citronovník totiž velice citlivě reaguje na nedostatek světla, nadměrné teplo i nesprávné zavlažování.
Přes jaro a léto je pro něj ideální teplotou 22 °C, naopak v období klidu, tedy v zimě, vyžaduje teplotu pohybující se mezi 10 a 15 °C. Tyto podmínky je v bytech velice těžké nastolit, a tak se mnozí pěstitelé často uchylují k umístění citronovníku přes zimní období do sklepů. To je ovšem velká chyba. I v době vegetačního klidu totiž keřík potřebuje dostatek světla, jinak listy začnou žloutnout a opadávat. Pokud tedy můžete, přesuňte citronovník dále od radiátoru, nejlépe do nevytopené chodby nebo haly.
Odměnou za vaši snahu vám budou nádherně vonící květy, které se dostaví začátkem jara. Již v únoru na rostlině začnete pozorovat poupata a nové zelené lístky. Tyto změny pro vás nicméně nesmí být signálem pro zvýšení teploty v místnosti, jinak poupátka odpadnou. Pokud přes léto nemáte možnost citronovník přemístit ven, je nutné květy opatrně opylovat štětcem.
Zatímco přes zimu nemusíte zalévání a hnojení věnovat příliš pozornosti, s nástupem jara a léta je potřeba udržovat substrát stále vlhký. Ve spodní misce by se ovšem nikdy neměla držet voda. Pro dobrou kondici citrusu je také vhodné používat speciální hnojivo, které podpoří nasazení květů a zabrání žloutnutí listů. V období vegetace můžete přihnojování provádět jednou týdně.
I přesto si ale budete muset na pěkně zralé citrusy počkat, některé totiž dozrávají až rok v závislosti na typu odrůdy. Domácí bio kvalitě se však nic nevyrovná!
Zdroje: Kupi