Vaření v parním hrnci si zamilujete! Pochutnáte si na mletém mase i fit tvarohových knedlících

Parní hrnec se dvěma patry, v dolním je maso, v horním zelenina Canva

K Vánocům dost možná mnoho z vás dostalo parní hrnec. Víte, jak v něm správně vařit a proč? Zachovává vitamíny a živiny, potraviny báječně chutnají, a navíc se vyhnete zbytečnému používání tuků a nadměrnému solení. Tohoto pomocníka v kuchyni využijete nejen tehdy, kdy toužíte po české klasice, ale také při redukčních dietách. Najeďte na zdravý životní styl už dnes!

Přečtěte si také

Osmany Laffita vybírá módu i jídlo s láskou ke kvalitě. Zelený banán je prý lepší než brambůrky

Parní hrnec dokáže divy

Oblíbený spotřebič, který vám rychle uvaří lahodné fit pokrmy, a mnohdy navíc všechny naráz. Jak je to možné?

Technologie používá několik do sebe zapadajících nádob s dvojitými stěnami, kterými prochází pára odspodu. Tím nedojde k míchání chutí jednotlivých pokrmů, přestože vaříte současně třeba polévku, maso a zeleninu.

Chcete si pochutnat? Přinášíme vyzkoušené a na vlastní chuťové buňky ověřené recepty z parního hrnce, které vás příjemně překvapí!

  • Pro lahodné a stejnoměrné vaření z vlastních zkušeností doporučujeme krájet suroviny na zhruba stejně velké kusy.
  • Nezapomeňte ani na pravidlo ukládání potravin v parním hrnci – nejtužší a nejtvrdší suroviny patří do spodních pater.
  • Pokud chcete mít k jídlům z parního hrnce i šťávu, vyzkoušejte náš tajný tip: lososa, zeleninu nebo cokoli vaříte v páře, jednoduše zabalte do pečicího papíru. Šťáva tak zůstane v balíčku.

Tip z Kupi.cz: Jak vybrat správný parní hrnec?

Rozhodující kritéria:

  • Velikost: Zamyslete se, pro kolik lidí v domácnosti budete vařit – od toho se odvíjí velikost varné nádoby, počet pater a jejich objem (vyrábí se od 4 do 12 litrů pro velké rodiny). Množství nádob se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř, ale u některých typů je možné dokoupit i speciální nástavce.
  • Příkon a energetická náročnost: Zjednodušeně se dá říct, že čím větším množstvím wattů zařízení disponuje, tím rychleji pokrm připraví. Na druhou stranu však více zaplatíte za jeho provoz. Na trhu se můžete setkat s modely v rozmezí od 400 do 2 000 W.
  • Materiál: Většina výrobců parních hrnců používá pro výrobu plast a chrom. Plast je levnější, avšak také se snadněji poškodí. Oproti tomu kovové modely jsou sice dražší, ale mnohem déle vydrží a mají větší odolnost proti mechanickému poškození a nárazům. Samotné nádoby bývají vyrobeny z průhledného plastu, ovšem pozor na velmi nepraktické typy hrnců, kde jsou patra řešena nešikovně pomocí odnímatelného dna, které může vypadávat.
  • Funkce: Před koupí byste se měli také zamyslet, které funkce parního hrnce využijete.
Žena a muž jsou v obchodě a dívají se na vystavené parní hrnce Canva

Parní hrnce, které stojí za to:

  • Tefal Steam N' Light VC300830: Parní hrnec, který se přizpůsobí vašim potřebám díky 6 přednastaveným programům. Vaří zeleninu (režimy extra a rychlé vaření), ryby, bílé maso, rýži, a dokonce i moučníky, pro které je určena speciální forma na 6 dezertů (Tefal 1 999 Kč).
  • ETA Calderon II: Dvě transparentní nádoby vám usnadní zdravé vaření. Celková kapacita 11 l je dostatečně velkorysá pro přípravu rodinného oběda (ETA 2 499 Kč).
  • Tefal Ultra Compact VC204810: Jak už název napovídá, jedná se o kompaktní hrnec, který uskladníte i v menší kuchyni. Díky třem na sobě naskládaným miskám uvaříte oběd hned pro celou rodinu najednou (1 099 Kč).
Žena připravuje dětskou stravu v parním hrnci Phillips

Ovocné tvarohové knedlíky v parním hrnci

Potřebujete:

  • 500 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 300 g pšeničné krupice
  • 1 vejce
  • 12 g vanilkového cukru
  • 350 g oblíbeného ovoce (my jsme použili meruňky)
  • slunečnicový olej
Dokážete odolat ovocným knedlíkům?

Kupte se slevou Jahody Albert.

Porovnat slevy

Honí vás mlsná? I v páře lze vykouzlit tradiční dobrotu pro celou rodinu. Recept na tvarohové ovocné knedlíky zkrátka nikdy nezklame. Smíchejte tvaroh, krupičku, vejce a vanilkový cukr. Těsto nechte odstát alespoň půl hodiny a jakmile zhoustne, je čas na jeho vyválení. Rozdělte jej na kostičky, na které poklaďte ovoce dle chuti, a vytvarujte koule. Následně jednotlivé nádobky parního hrnce opatrně vymažte špetkou oleje a naplňte je hotovými knedlíčky vždy v jedné vrstvě na nádobu. Dvě patra vařte v páře zhruba 20 minut.

  • Podávejte s máslem a moučkovým cukrem, případně obalte ve strouhance, kterou společně s cukrem opražíte na másle.
Rýže s kuřetem a zeleninou v misce, vedle čínské hůlky Canva

Kuřecí čína na páře

Máte zálusk na kuřecí nudličky na čínský způsob? Snadno je připravíte v parním hrnci. Nejdřív však jedna důležitá rada na začátek. Hrnec v průběhu vaření nikdy neotvírejte, připravili byste se tím totiž o páru, a prodloužili tak dobu přípravy.

Potřebujete:

  • 3 kuřecí prsa
  • ½ čínské mražené zeleninové směsi
  • 1 sáček rýže
  • koření na čínu
  • sójovou omáčku
  • 1 lžíci solamylu
  • špetku soli
Pohlídejte si kuřecí prsa v akci

Do varné misky přesuňte zeleninu a na nudličky nakrájené kuřecí maso. Směs jemně okořeňte, zasypte solamylem a zakápněte sójovou omáčkou. Misku umístěte do parního hrnce, druhou nádobu naplňte vodou a rýží a hrnec zapněte na 35 minut. Po uplynutí této doby můžete prostírat – šťavnatá směs dokonale doplní lahodnou měkkou rýži.

Kapustové rolky, nakrájená cherry rajčata a bylinky na talíři Canva

Kapustové rolky s mletým masem

Jednoduché, a přitom tak vynikající. I bez tuku to jde!

Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 400 g kvalitního mletého masa (vepřového nebo hovězího)
  • 1 kapustu (případně hlávkové zelí)
  • koření dle chuti

Mleté maso jemně okořeňte a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, poté jej rozdělte na hromádky a opatrně každou z nich zaviňte do zelného nebo kapustového listu. Balíčky přemístěte do parního hrnce a nechte povařit v páře.