Páchne jako shnilá cibule, ale chutná božsky: Durian – ovoce, které nesmí do hotelů a MHD

Vyloupané plody durianu a durian vcelku na stole Photoongraphy / Shutterstock.com

Pokud jste cestovali do některé z asijských zemí, jako je Thajsko, Indonésie či Singapur, jistě jste se setkali s ovocem jménem durian. Říká se o něm, že je nejsmradlavějším druhem ovoce na Zemi. Co dalšího se o něm traduje a s čím si ho snadno můžete splést?

Přečtěte si také

Přešlapy v módě, kterých byste se podle stylistů měli v chladných měsících vyvarovat

Příroda je chytřejší, než si myslíme, i proto na slupku durianu umístila plno ostrých trnitých výstupků. To značí jediné – ruce pryč, nejsem dobrý.

Jak chutná durian?

Durian je ovoce s nejsilnějším zápachem, který je přirovnáván ke shnilé cibuli, česneku či přezrálému sýru. Podobně zvláštní je i jeho chuť, která lidem nejčastěji připomíná chuť vanilkového krému či banánu, případně „ovocno-česnekovou, sladkou šlehačku“. Zvláštní, že?

I přes své nejen aromatické zvláštnosti má však durian řady fanoušků. V mnoha asijských zemích jsou totiž lidé na jeho chuť zvyklí, ovoce běžně konzumují a prodávají ho i na ulicích.

Žena loupe durian v kuchyni New Africa / Shutterstock.com

Zákaz durianu v MHD, letadlech a hotelech

Co je pro jednoho pochoutka, může být pro jiného něco absolutně nepoživatelného. A jelikož je zápach durianu opravdu silný, mnoho zemí jej zakazuje. Například v Thajsku se můžete běžně setkat s cedulemi „durian na hotelových pokojích zakázán“. Jeho přepravu zakazují také některé letecké společnosti a v Singapuru s durianem nesmíte do MHD.

S durianem ku zdraví

Přestože tomu jeho zápach nenapovídá, toto exotické ovoce obsahuje mnoho léčivých látek. V 250 gramech čerstvého durianu najdete vysoké podíly doporučených denních dávek zdraví, například:

  • 80 % vitamínu C
  • 61 % vitamínu B
  • 38 % vitamínu B6
  • 30 % draslíku
  • 18 % železa

S čím si můžete durian splést?

Durian se svým vzhledem, respektive podobnou slupkou, velmi podobá jinému ovoci – chlebovníku neboli jackfruit. Nicméně zatímco vzhled mají podobný, jejich chuť je naprosto odlišná. Chlebovník nepáchne a chutná sladce, proto jej můžete, na rozdíl od páchnoucího durianu, snadněji sehnat i v České republice.

Tip na nákup:

Někteří chuť chlebovníku přirovnávají k vařenému vepřovému masu. Proto se někdy používá jako substituce masa pro vegetariány a vegany podobně jako například sójové kostky. Jako náhražku masa jej u nás prodává třeba síť drogerií dm.

Zdroj: Kupi, Healthline