Dokonce i ty nejkvalitnější olivové oleje podléhají datu spotřeby a zkazí se ještě dřív, pokud je nebudete doma skladovat v ideálních podmínkách. Podívejte se na to, jak životnost olejů prodloužit a jak naložit s těmi, které to už „mají za sebou“.
Nabídka rostlinných olejů je široká a je prakticky úplně jedno, zdali máte doma zrovna zásoby toho olivového, řepkového, avokádového, kokosového nebo slunečnicového.
Ve všech těchto případech se vám však mohou oleje zkazit dříve, než nastane datum minimální trvanlivosti uvedené na obale – zpravidla za to může špatné skladování. Díky ideálním podmínkám se ovšem oleje nebudou měnit nejen na pohled, ale také na chuti a obsahu důležitých živin. Pokud tedy opravdu chcete, aby olej zůstal plný zdravých tuků a antioxidantů, je třeba začít přemýšlet nad tím, kde ho mít uložen.
Optimální je najít místo bez přístupu světla. Kvalitní oleje se neprodávají v tmavých obalech jen tak. V případě průhledné nádoby se vyplatí obsah přemístit třeba do keramické láhve, z nichž některé fungují také jako designový doplněk. A že se vám nechce zbytečně investovat? Dobrým tipem je tmavá láhev od vína se šroubovacím uzávěrem.
Dalším škůdcem je teplo – oleje by měly být skladovány v chladu a temnu. Že nemáte spíž? Dobře poslouží také kuchyňská skříňka, která by se však neměla nacházet blízko zdroje tepla. Někdo skladuje oleje v lednici – v takovém případě hrozí vznik zákalu, který nicméně po pár minutách při pokojové teplotě zmizí.
A pozor si dejte také na vzduch – nádoba na olej by vždy měla být vzduchotěsná. Přímý kontakt s kyslíkem má negativní vliv na chuť a trvanlivost oleje, a kyslík navíc zvyšuje podíl volných mastných kyselin. Oleji rovněž neprospívá, pokud ho často otevíráte a zavíráte.
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Exclusive Franz Josef Kaiser.
Narazili jste v obchodě na výhodnou slevu a říkáte si, že by se vám hodilo koupit třeba balení 10 litrů? Pozor – nemuselo by se vám to vyplatit. Jednou věcí je datum minimální trvanlivosti, druhou je doporučená doba spotřeby po otevření.
Jakmile jednou olej začnete používat, měli byste ho spotřebovat do dvou až tří měsíců. V opačném případě opět hrozí jeho znehodnocení. Není nic jednoduššího, než si spočítat spotřebu oleje u vás doma a podle ní se rozhodnout, jak velké zásoby dávají smysl.
Tip: Používáte-li fritovací hrnec, je ideální olej měnit hned, jakmile změní barvu. A pokud často smažíte ryby a jiné aromatické suroviny, může být olej na výměnu vhodný již po dvou smaženích.
Jakmile olej doslouží, určitě ho nevylévejte do dřezu nebo toaletní mísy. Rychle zchladne a má tendenci ucpávat odpadní systém a zároveň tak pravděpodobně i porušíte vodovodní a kanalizační řád obce. Oleje raději recyklujte.
Olej není jako víno či sýry. – nejchutnější je, když je čerstvý. Po lisování se v něm také nachází největší množství zdraví prospěšných látek, které se kvůli světlu a okolním vlivům vytrácejí.
Skladujte tedy olej podle rad výše a spotřebujte ho co nejdříve – bude vám tak i více chutnat, což se odrazí taktéž na výsledcích vašeho vaření.