Na první pohled připomíná papája žlutý meloun. Na rozdíl od něj ale obsahuje poměrně měkkou dužninu a velké množství černých semínek, umístěných ve středu plodu. Kde se vypěstuje nejvíce papáji? Jaké obsahuje vitamíny? A kde lze toto žluto-oranžové ovoce v Česku sehnat? Poradíme v článku.
Papája je tropické ovoce, které ke svému růstu potřebuje dostatek slunce a vláhy. Nejvíce se jí vypěstuje v Indii, Indonésii, Brazílii a v Mexiku, odkud údajně papája původně pochází. Pokud se někdy podíváte do Indonésie nebo do zemí Střední a Jižní Ameriky, papáju si určitě kupte. Seženete ji na každém trhu.
Papája obsahuje enzym papain, který je zajímavý tím, že štěpí bílkoviny (proteiny) na aminokyseliny. Kromě toho, že v těle usnadňuje trávení, také pomáhá masu zkřehnout. Vyzkoušejte papáju přidat k masu a uvidíte, co se stane. Čím méně zralý plod, tím více papainu.
Než se zralá papája může sklidit ze stromu, potřebuje minimálně 9 měsíců na stromě. Čím více času má, tím je zralejší, sladší a chutnější. V obchodě kupujte jen papáju, která je dostatečně zralá, to znamená nažloutlá a na pohmat měkčí.
Semena papáji jsou považována v posledních letech za superpotravinu. Dají se jíst v celku a používat jako doplněk stravy, nebo jednoduše usušit a přidat do mlýnku na koření. Použít je můžete tam, kde byste normálně sáhli po pepři, protože jejich chutě jsou velmi podobné. Ovšem pozor, nejsou vhodná pro kojící a těhotné ženy.
Pokud denně sníte 100 gramů papáji, zkonzumujete 103 % potřebného denního příjmu vitamínu C.
Ve 100 gramech papáji najdete 22 % z potřebného denního příjmu vitamínu A. Stačí si připravit salát z papáji, melounu a strouhané mrkve, a máte vystaráno, vaše oči vám poděkují.
Pravidelná konzumace papáji také slibuje zlepšení akné. Dále úbytek váhy, pravidelnější menstruační cyklus, lepší zažívání, silnější srdce a pomoc v boji s rakovinou.
Kupte se slevou Mango.
Díky letecké a lodní dopravě už dnes papáju bez problémů seženete také u nás. A to za poměrně slušnou cenu, když budete mít štěstí a koupíte ji v akci.
Pokud nechcete kupovat přímo čerstvou papáju, máte ještě dvě možnosti. V obchodech seženete sušenou papáju, která je skvělá v domácím müsli nebo v granole. Stačí ji nakrájet na malé kousky a přidat do ranní snídaňové misky. Jen si dávejte pozor na obsah přidaného cukru.
Kupte se slevou Ovesné vločky Emco.
V obchodě také seženete kandovanou papáju, která se vyrábí povařením a namočením čerstvé papáji v cukru. Tento výrobek proto nemá s čerstvým ovocem nic moc společného, perfektně se ale hodí k doslazování dezertů, například biskupského chlebíčku.
Vyzkoušeli jste někdy čerstvou papáju? Chutnala vám? A co vám její chuť připomínala? Napište nám do diskuze pod článkem!