Zapomeňte na kupovaný hummus plný éček! Připravte si doma lahodnou a zdravou verzi této oblíbené pomazánky, která bude chutnat celé rodině. Poradíme vám, jak na to krok za krokem, včetně tipů na vylepšení a ozdobení.
Pokud mluvíme o jídle, nikdy bychom ho neměli označovat hanlivým slovem humus, ani kdyby si to ve skutečnosti po právu zasloužilo. Pokud však máme na mysli hummus se dvěma „m“, získává toto slovo zcela jiný význam. Co je vlastně hummus zač? Jednoduše – cizrna.
Hummus je kašovitá pomazánka, která se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a soli. Jeho historie se úzce pojí s oblastí Levanta (východní Středomoří) – právě tamní země totiž vedou spor o to, které z nich vlastně původ hummusu náleží.
Připravit si hummus můžete snadno i sami doma – než s tím však začnete, podívejte se na těchto pár užitečných tipů, které byste si u přípravy měli ohlídat.
Na hummusu není vůbec nic složitého – jedinou záludností může být sezamová pasta tahini. Tu seženete v obchodech se zdravou výživou, ale taktéž ve větších supermarketech – typicky například v řetězci Lidl během jeho asijského týdne nebo v hypermarketech Albert v sekci s exotickou kuchyní.
Hledáte lehkou variantu oběda, který zasytí? Zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem a lehkým salátkem. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace.
Květákový hummus vás zasytí a navíc skvěle chutná. Tento druh pomazánky nemusí být vyrobený pouze z cizrny, také květáková varianta je naprosto výborná. Ideální je se zeleninou, případně kouskem pečiva.
Co se cizrny týče, použít můžete tu sušenou či v konzervě. Nevýhodou sušené cizrny je fakt, že ji musíte den dopředu namočit do vody, aby změkla. Na druhou stranu je ovšem poměrně levná. Z cizrny v konzervě naopak lze hummus připravit okamžitě, avšak je o něco dražší.
Chuťově si jsou oba typy cizrny poměrně podobné – tu z plechovky ale navíc nemusíte loupat. Pokud vám nevadí, že hummus nebude tak hedvábně hladký, nemusíte loupat ani tu sušenou – hummus díky tomu získá i více vlákniny. Pokud ovšem trpíte například Crohnovou nemocí či podobnými potížemi, nadmíra vlákniny vám může uškodit.
Do hummusu je potřeba nalít opravdu ledovou vodu, která jej učiní lehkým, krásně nadýchaným a světlounce béžovým.
Tento postup je samozřejmě jen orientační – s hummusem můžete experimentovat, udělat ho netradičně a obarvit například červenou řepou. Stejně tak dochucení je zcela na vás.
Škvarková pomazánka patří mezi oblíbené české lahůdky. Její příprava je velmi jednoduchá a přestože pomazánka nepatří zrovna k dietním jídlům, jednou za čas si ji může vychutnat každý. Skvěle se hodí také na sváteční stůl podávaná na jednohubkách s nakládanými okurkami.
Pokud vám zbyla zásoba vařených vajec po Velikonocích nebo potřebujete připravit rychlou svačinu či večeři, zkuste tuto snadnou vajíčkovou pomazánku. Stačí smíchat vejce s cottage a hořčicí a máte hotovo. Tímto jednoduchým jídlem u vás doma rozhodně nikdo nepohrdne, s čerstvým pečivem totiž chutná výtečně.
Hummus si můžete samozřejmě dochutit podle svých preferencí. Přidejte klidně pepř, olivy, sušená rajčata, kardamom, kopr nebo třeba smaženou cibulku. Pomazánku zdobte dle své fantazie, například uzenou červenou paprikou a zakápněte olivovým olejem.
A pokud jste hračičky, nezapomeňte si dát stranou pár celých kuliček cizrny a rafinovaně jimi finální pokrm dozdobte. Je to na vás – vaše kombinace bude určitě vynikající!
Zdroj: Kupi