Korejská specialita kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. I když se jedná o velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí. Pokud se s ním chcete více seznámit a připravit si ho ve vlastní kuchyni, pak určitě čtěte dál.
Kimchi patří k extrémně zdravým jídlům, která do vašeho těla dokážou vpravit velkou dávku potřebných a podpůrných látek. S každým soustem konzumujete pořádnou porci vitamínů (A, B1 a B2, C), ale také vápník, železo a velké množství antioxidantů.
Kromě toho díky fermentačnímu procesu vznikají v kimchi bakteriální kultury, které mají probiotický účinek. Jeho pojídání tak není radost jenom díky jeho chuti, ale má i velmi pozitivní dopad na vaše zdraví. Blahodárný účinek má kimchi na imunitu i na dobré fungování trávicího systému. Látka allicin, kterou také obsahuje, dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím zabraňuje vzniku kardiovaskulárních potíží.
Správné fungování trávicího systému spolu se zdravým srdcem také odvrací obezitu – obzvlášť, když kimchi zapojíte do svého jídelníčku spolu s pravidelnou dávkou pohybu. Tato korejská dobrota totiž výborně chutná, avšak nejedná se o žádnou kalorickou bombu.
Hlavní roli v kimchi hraje pekingské zelí – jedna středně velká hlávka (přibližně 1 kg) vám postačí na porci určenou přibližně pro 4 lidi.
Jíst takto připravené kimchi lze okamžitě, ale v Koreji je zvykem nechat ho klidně i měsíc fermentovat. Vám budou pro poznání opravdového kimchi stačit dva dny, během nichž ho občas promícháte. Získá tak výše zmíněné probiotické účinky i výraznější chuť.
Kimchi se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům nejenom z korejské kuchyně, ale i coby samostatná, netradiční svačinka. Můžete ho ovšem používat také jako přísadu do jídel – například přimícháním kimchi do smažené rýže vznikne vynikající asijský hlavní chod.