Kokosy v sobě pod tvrdou slupkou ukrývají lahodný a nesmírně zdravý obsah. Hodně lidí se ale zdráhá je v obchodech kupovat. Přitom jejich cena není nijak vysoká, zejména nyní přes zimu. Pokud kupujete kokos pouze jako dekoraci nebo s ním pokaždé bojujete, máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak jej otevřít či zpracovat a jak v obchodě poznat ten správný a chutný.
Mnoho lidí netuší, že ve skutečnosti kokos vlastně žádný ořech není. Jedná se o pecku ovocného plodu. Není proto divu, že je jeho povrch tak tvrdý a odolný. Mladé kokosy, které rostou na stromech, mají žlutou nebo zelenou slupku. Jakmile plně dozrají, ukrývají v sobě velké hnědé semeno (mimochodem jedno z největších na světě) – kokos, jak jej známe z našich obchodů.
Kupte se slevou Kokosový ořech.
Nevýhodou kokosových ořechů je, že se poměrně rychle kazí. Vzhledem ke vzdálenosti, jakou k nám musí z tropů urazit, se velice často stává, že jsou na pultech obchodů uvnitř už zkažené a shnilé. Proto vybírejte kokosy při nákupu pečlivě a sledujte některé znaky, které mohou napovědět, v jakém stavu jsou.
A jak je to nyní s cenou kokosů v supermarketech? Běžně je koupíte od 20 do 30 Kč za kus, v akčních nabídkách se nyní v na přelomu listopadu a prosince objevují i za cenu pod 15 Kč/ks. Kokosový ořech se dá tedy pořídit opravdu levně. Když jej navíc správně otevřete, získáte z něj spoustu lahodných a zdraví prospěšných surovin.
Kokosový ořech byste měli vždy otevírat nadvakrát. Nejprve tak, abyste se dostali ke kokosové vodě, poté k dužině. Jak na to? Máme pro vás přehledný postup krok za krokem. Pokud vás děsí všechen případný nepořádek kolem a spousta práce, stačí dodržovat pár chytrých rad a těmto nepříjemnostem se snadno vyhnete.
Najděte na kokosovém ořechu tři prohlubně a nahmatejte tu nejměkčí (měkká je proto, že právě z ní po zasazení raší klíček kokosovníku). Tento důlek napíchněte ostrým předmětem – vývrtkou, nůžkami nebo šroubovákem – a pomalu otáčejte, dokud se nedostanete k tekutému obsahu. Kokosovou vodu nechte odtéct do skleničky. Někdo dělá do kokosu otvory dva, aby jedním mohl unikat vzduch, a voda tak snáze vytékala.
Voda z kokosu je bohatá na vitamíny B a C, dále na draslík, křemík, vápník a fosfor. Je také skvělým zdrojem bílkovin, příznivě působí na kvalitu vlasů a pleti, na činnost nervové soustavy i při potížích s trávením.
Jakmile jste kokos zbavili veškeré tekutiny, odstraňte z povrchu jeho kůry co nejvíce vláken. Nyní jej můžete otevřít. Podle času na přípravu a domácího vybavení vyzkoušejte některý z následujících způsobů. Pokud objevíte, že je dužina kokosu výrazně nažloutlá či hnědá a zapáchá (častý v tomto případě bývá mj. zápach lihu), kokos nejezte, je zkažený.
Jakmile se dostanete dovnitř, bílou dužinu vydlabejte. Můžete ji sníst jen tak, usušit na tenké lupínky, použít do jakéhokoliv sladkého či slaného pokrmu nebo rozmixovat s vodou, čímž si vyrobíte domácí kokosové mléko (jeho hustotu a intenzitu chuti regulujte množstvím vody, proto je lepší ji přidávat postupně po troškách).