Toužíte omezit cukr nebo vyzkoušet nízkosacharidové stravování? I o Vánocích si pochutnáte, přinášíme totiž čerstvou várku netradičních receptů na vánoční (ne)cukroví. Dobroty, které si užije každý, kdo se vyhýbá cukru, lepku a vyššímu obsahu sacharidů. Low carb cukroví je in!
Je kvalitní, chutné, a navíc neobsahuje cukr. I pečení bez bílého cukru totiž může být radost, když víte, jak na to. Pochutnejte si na netradičním cukroví, které potěší všechny, kdo se cukru vyhýbají.
Vánoce bez perníčků? Ani náhodou. Máme pro vás nízkosacharidovou variantu tohoto tradičního cukroví, ovšem bez cukru a mouky. Na přípravu sladkých perníčků potřebujete:
Kupte se slevou Máslo Jihočeské Madeta.
Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Smíchejte všechny suché ingredience, poté k směsi přidejte bílek, sirup a máslo. Míchejte, dokud nevznikne jemné těsto. Nechte ho odpočinout v lednici, následně jej můžete vyválet. Vykrajované perníčky pak stačí umístit na plech vystlaný pečicím papírem a potřít žloutkem s mandlovým mlékem. Pečte devět minut – a máte hotovo.
Tip: Perníčky můžete ozdobit mandlemi.
Linecké cukroví nesmí o Vánocích chybět ani u vás doma – a to i v případě, že nejíte cukr nebo lepek. Prostě a jednoduše nahraďte bílou mouku mandlovou a cukr sladidlem dle vašeho výběru. Pojďme na to!
Kupte se slevou Lučina.
Vejce, máslo a lučinu vyndejte z lednice předem, měly by mít pokojovou teplotu. Nastrouhejte si kůru z poloviny citronu a odložte. Do mísy přidejte žloutek, změklé máslo, lučinu, vanilkovou esenci a sladidlo. Do jiné mísy vložte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte. Sypkou směs pak opatrně vmíchejte do té s máslem tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte jej v potravinové fólii odpočinout v lednici alespoň hodinu.
Poté můžete vždy z části těsta tvořit požadované tvary cukroví pomocí vykrajovátek a vkládat je na plech vyložený pečicím papírem. Linecké pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10 minut. Vrchní části můžete ponechat s otvorem, aby pak byla vidět marmeláda. Nezapomeňte cukroví zaprášit práškovým xylitolem a uchovávejte jej v uzavíratelné sklenici či dóze.
Kokosové pusinky milují malí i velcí mlsouni. Udělejte radost těm svým a upečte jednu dávku kokosek. Jejich příprava je jednoduchá, stačí mít:
Bílky se solí vyšlehejte do tuhého sněhu. K němu opatrně přidejte kokos, kokosové mléko z plechovky a vanilkovou esenci. Směs je sladká po kokosu, proto není třeba doslazovat. Nakonec stačí hmotou naplnit zdobicí pytlík a na plech vystlaný pečicím papírem dělat malé hrudky. Pak už jen hurá s pusinkami do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Kokosky pečte zhruba deset minut.
A na závěr jedny pařížské rohlíčky, které se na svátečním stole určitě neztratí. Jsou vynikající a oblíbí si je nejen milovníci čokolády. K jejich přípravě budete potřebovat:
Krém:
Poleva:
Kupte se slevou Sýr Mascarpone Italat.
Mandle, kokosovou mouku a kakao smíchejte se změklým máslem a vejcem. Těsto by mělo být vláčné a jemně lepivé. Plňte jím vymazané formičky na rohlíčky až po okraj, poté pečte 10 minut na 180 stupňů.
Mezitím, co budou rohlíčky chladnout, můžete připravit krém. K vyšlehané šlehačce přidejte kelímek mascarpone a opět prošlehejte. Nakonec smíchejte s čokoládou a připraveným pařížským krémem pak zdobte rohlíčky. Ty na závěr ozdobte polevou z čokolády a trochy smetany. Nechte ztuhnout… a pozor, ať nezmizí ještě před Vánoci. Krásné svátky!