Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází i čas na pečení vánočního cukroví. Krémy tvoří základ mnoha druhů tohoto tradičního pečiva – slouží k lepení, plnění a dodávají cukroví lahodnou chuť. Přinášíme vám detailní návod na přípravu základního máslového, čokoládového a oříškového krému, které vám usnadní tvorbu vánočních dobrot.
Máslový krém je základ, který se musíte naučit, abyste mohli tvořit ostatní varianty, které jsou přípravou velmi podobné. Máslový krém využijete na slepované cukroví, vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, plněné rolády nebo na slepované ořechy.
Čokoládový máslový krém se bude hodit do všech slepovaných druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládový šmak. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.
Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Do tohoto krému budete potřebovat 50 gramů čokolády. Můžete použít mléčnou i hořkou, výraznější chuti ale dosáhnete použitím čokolády s vyšším obsahem kakaa.
V přípravě následně postupujte stejně jako u máslového krému – rozmíchejte si a uvařte mléko s moukou, utřete máslo s cukrem a rumem a vše smíchejte. Právě během spojování obou směsí ovšem do krému přidejte i zmíněných 50 gramů čokolády. Opět nechte ztuhnout v lednici a poté použijte na cukroví.
Pokud se nespokojíte s čistým krémem či jeho čokoládovou variantou, případně chcete mít svoji nabídku cukroví ještě bohatší, sáhněte po ořechovém krému. Exkluzivní jsou plněné ořechové trubičky, ořechové věnečky, ořechové včelí úly i plněné vykrajované cukroví.
Ořechy plněné jemným krémem patří mezi typické vánoční cukroví, které má rád snad každý. Výhodou našeho receptu je, že ho zvládne připravit i úplný začátečník. Tak si je pojďte s námi upéct, je to opravdu velmi jednoduché.
Ořechový máslový krém je obohacený, jak jinak, o ořechy. Nejlépe vyniknou ty vlašské, vyzkoušet však můžete klidně i jiné druhy. Výsledné cukroví jimi navíc můžete na závěr i ozdobit.
Základem je opět recept na klasický máslový krém. Připravte si tedy dvojici směsí ze všech potřebných surovin, a jakmile je budete smíchávat dohromady, přisypte k nim vybrané ořechy – najemno namleté, zhruba pět lžic (pokud pracujete s množstvím surovin dle receptu výše).
Zdroj: Kupi.cz