3 božské krémy do vánočního cukroví. Zvítězí máslový, čokoládový nebo ořechový?

Vánoční cukroví Racamani / Shutterstock.com

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází i čas na pečení vánočního cukroví. Krémy tvoří základ mnoha druhů tohoto tradičního pečiva – slouží k lepení, plnění a dodávají cukroví lahodnou chuť. Přinášíme vám detailní návod na přípravu základního máslového, čokoládového a oříškového krému, které vám usnadní tvorbu vánočních dobrot.

Přečtěte si také

Plán vánočního pečení: Na perníčky a linecké je nejvyšší čas. Co nechat až na poslední chvíli?

Co byste měli vědět, než se pustíte do přípravy?

  1. Základem krému je máslo. Používejte vždy změklé máslo v pokojové teplotě.
  2. Do krému patří rum. Samozřejmě tuzemský, který má typické aroma. Nejenže mu dodá krásnou vůni, ale také prodlouží jeho trvanlivost.
  3. Než budete hotový krém plnit do cukroví, nechte ho ztuhnout v lednici, aby se vám s ním následně pracovalo o dost snáze.

Máslový krém do cukroví – recept

Máslový krém je základ, který se musíte naučit, abyste mohli tvořit ostatní varianty, které jsou přípravou velmi podobné. Máslový krém využijete na slepované cukroví, vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, plněné rolády nebo na slepované ořechy.

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum.
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs.
  4. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout, poté s ním můžete pracovat a plnit vánoční cukroví.
Žena přidává do mísy s moukou nakrájené máslo LightField Studios / Shutterstock.com

Čokoládový krém do cukroví – recept

Čokoládový máslový krém se bude hodit do všech slepovaných druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládový šmak. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.

Vosí hnízda
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Vosí hnízda

Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Vosí hnízda

Jak jej připravit?

Do tohoto krému budete potřebovat 50 gramů čokolády. Můžete použít mléčnou i hořkou, výraznější chuti ale dosáhnete použitím čokolády s vyšším obsahem kakaa.

V přípravě následně postupujte stejně jako u máslového krému – rozmíchejte si a uvařte mléko s moukou, utřete máslo s cukrem a rumem a vše smíchejte. Právě během spojování obou směsí ovšem do krému přidejte i zmíněných 50 gramů čokolády. Opět nechte ztuhnout v lednici a poté použijte na cukroví.

Kovová mísa a metlička s rozpuštěnou čokoládou stockcreations / Shutterstock.com

Ořechový krém do cukroví – recept

Pokud se nespokojíte s čistým krémem či jeho čokoládovou variantou, případně chcete mít svoji nabídku cukroví ještě bohatší, sáhněte po ořechovém krému. Exkluzivní jsou plněné ořechové trubičky, ořechové věnečky, ořechové včelí úly i plněné vykrajované cukroví.

Ořechy plněné jemným krémem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ořechy plněné jemným krémem

Ořechy plněné jemným krémem patří mezi typické vánoční cukroví, které má rád snad každý. Výhodou našeho receptu je, že ho zvládne připravit i úplný začátečník. Tak si je pojďte s námi upéct, je to opravdu velmi jednoduché.

Ořechy plněné jemným krémem

Jak jej připravit?

Ořechový máslový krém je obohacený, jak jinak, o ořechy. Nejlépe vyniknou ty vlašské, vyzkoušet však můžete klidně i jiné druhy. Výsledné cukroví jimi navíc můžete na závěr i ozdobit.

Základem je opět recept na klasický máslový krém. Připravte si tedy dvojici směsí ze všech potřebných surovin, a jakmile je budete smíchávat dohromady, přisypte k nim vybrané ořechy – najemno namleté, zhruba pět lžic (pokud pracujete s množstvím surovin dle receptu výše).

Zdroj: Kupi.cz