Chcete se pod vánočním stromečkem blýsknout a zároveň být originální, anebo jste snad zapomněli na někoho blízkého s dárkem? Co takhle zkusit vyrobit své vlastní jedlé dárky? Příprava domácích sirupů, džemů či likérů je snadnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Vlastnoručně vyrobený dárek navíc obdarovaného zahřeje u srdce.
Kdo z dospělých by neměl rád likéry, které se rozplývají na jazyku a navozují poklidnou atmosféru? Večery své rodině, známým či přátelům můžete zpříjemnit hned několika druhy.
Na své si přijdou jak milovníci sladkých likérů, tak i ostřejších nápojů. Ať už ale připravíte jakýkoli, obejdete se bez různých „éček“ a barviv, které výrobci často do nápojů přidávají, ať už z důvodu zvýraznění chuti či barvy.
Kupte se slevou Likér Baileys.
Recept na 1,5 litru likéru:
Nejdříve vyšlehejte žloutky s vanilkovým a třtinovým cukrem do krémové pěny, k té následně přidejte kondenzované mléko a vlijte tuzemský rum. Připravenou směs pomalu zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, poté přidejte pár kávových zrn. Hotový likér nechte vychladnout při pokojové teplotě. Skladujte ho v lednici, ze které jej vyndejte až těsně předtím, než dárek poputuje pod vánoční stromeček.
Tip: Nechcete se trápit s hromadou vajíček? Nebo pro svého bližního sháníte něco speciálního? Vyzkoušejte tento náš recept na likér bez vajec i mléka – a to hned ve třech variantách!
Na 1 litr si připravte:
Oloupaný a nastrouhaný zázvor vložte do hrnce, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené citrony, vodku a med. Nechte macerovat minimálně dva dny. Připravený nálev následně přeceďte přes plátýnko nebo cedník, aby vám v likéru neplavaly zázvor a citron. Hotový likér přelijte do připravených sklenic.
Kupte se slevou Med květový Zlatý úl.
Každý máme v rodině nebo mezi přáteli nějakého mlsouna, který si rád pochutná – a právě pro ně jsou skvělou volbou domácí džemy, které připravíte podle chuti obdarovaného. Pokud ovšem chcete něco opravdu výjimečného, sáhněte po sezónním ovoci a zkombinujte jej s různými druhy koření.
Oloupané hrušky nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s želírovacím cukrem a vložte do hrnce. Poté, co se směs začne vařit, přidejte skořici a dřeň z vanilkového lusku. Krátce povařte a pak už jen naplňte do připravených sklenic, které zavřené obraťte dnem nahoru a nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Vychladlý džem nechte ztuhnout v lednici.
Také sirupy potěší obdarovaného, a to hned dvakrát. Jednak jako ingredience k přípravě nápojů, jednak i jako lék. Takový sirup z rýmovníku přijde vhod nejen při nachlazení, jde i o skvělý základ pro dobrou limonádu.
Recept na 1 litr rýmovníkového sirupu:
Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citronem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup do sklenic.