Kaki už dávno není jen exotické ovoce, které najdete v obchodech před Vánoci. Stává se stále oblíbenějším a není divu – můžete si ho vypěstovat i na vlastní zahradě! Ať už si ho chcete dopřát častěji, nebo jen máte chuť na něco nového, v našem článku zjistíte, jak si kaki vypěstovat sami, třeba i ze semínka. Po pár letech se můžete těšit na bohatou sklizeň sladkých oranžových plodů přímo z vaší zahrady.
Kromě sladké chuti připomínající jablka, meruňky či žlutý meloun má kaki nespočet příznivých účinků na naše zdraví a krásu. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a betakarotenu a obsahuje též cenné antioxidanty, které zpomalují stárnutí a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.
Pokud jste si tedy chuť zdravého kaki zamilovali nebo jej často využíváte v kuchyni, pravidelný přísun této šťavnaté, sladké lahůdky se vám může pěkně prodražit. Ti, kteří mají zahradu, však nemusí zoufat. Kaki si totiž můžete s trochou trpělivosti a pravidelné péče vlastnoručně vypěstovat. Po pár letech se vám odmění bohatou nadílkou oranžových plodů.
Kaki neboli tomel je přenosná rostlina, která se v prvních letech pěstuje v květináči, od jara do podzimu venku na zahradě a na zimu se přemisťuje dovnitř. Na světě existují stovky odrůd tohoto ovoce, pro domácí pěstování na zahradě jsou nicméně obecně nejvhodnější tyto tři:
Aby byly rostliny v našem podnebí co nejvíce mrazuvzdorné a zároveň nám dopřávaly chutné větší plody, zmíněné odrůdy se vzájemně roubují. Nejčastěji se setkáte s křížencem tomelu viržinského a japonského, případně s tomelem japonským naroubovaným na nejodolnější kavkazský.
Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit domácí perník z exotického ovoce kaki, který voní po skořici a vanilce. Je příjemně nadýchaný a vláčný. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm výtečně pochutnáte a rádi se k němu budete vracet.
Štrúdl z exotického ovoce kaki je dokonale vláčný a doslova se vám rozplyne na jazyku. K podzimu štrúdl prostě neodmyslitelně patří, neváhejte tedy a dopřejte si ho v této luxusní formě. Jsme přesvědčeni o tom, že si kombinaci kaki, skořice a vanilky obalenou v křupavém těstě zamilujete.
Zakoupený stromek je nutné prvních pár let nechat v kontejneru, aby si vytvořil co nejvíce kořenů a byl chráněný před mrazem. Na jaře a v létě mladé kaki umístěte na zahradu do polostínu a nechte jej postupně si zvykat na přímější slunce.
Na zimu ho schovejte do prosvětlené místnosti (na chodbu nebo schodiště, do sklepa, skleníku či zimní zahrady), kde teplota neklesne pod bod mrazu a je ideálně v rozmezí 5–10 °C. V dalších letech můžete přes zimu nechat stromek postupně si zvykat na větší mrazy a uschovávat ho i do místností s teplotou pod 0 °C. Ven rostlinu zase vyneste, až se počasí ustálí na příznivých teplotách, tedy kolem dubna.
Jakmile kmínek rostliny po několika letech doroste do tloušťky o průměru cca 3 cm, je kaki připravené na trvalé zasazení do půdy. Vyberte mu dostatečně slunné a teplé místo v závětří (vhodné je například umístění v blízkosti stěny domu). Tomelu obecně svědčí propustná půda a dostatek živin (postačí běžné, ovšem pravidelné hnojení s obsahem stopových prvků).
V prvních letech se také doporučuje chránit v zimě kmen před silnými mrazy obalením netkanou textilií či chvojím nebo nahrnutím hlíny do výšky cca 50 cm. V létě zase dostatečně a pravidelně zalévejte.
Na první sklizeň si většinou od výsadby musíte počkat několik let. Tomel začíná kvést v květnu, plody dozrávají koncem září a během října. Protože ale bývají ještě nezralé, doporučuje se nechat je přejít prvním mrazem, čímž ztratí svou trpkou chuť.
S trochou péče a píle se dá kaki vypěstovat i ze semen. Ideální doba pro výsev je v únoru. Semena můžete zakoupit buď na internetu (cena se pohybuje kolem 90 Kč za 4 kusy), nebo s trochou štěstí nějaké objevíte uvnitř zakoupeného kaki z obchodu (záleží na odrůdě i zralosti plodu).
Kaki by se mělo správně jíst plně dozrálé, kdy má dužina strukturu podobnou marmeládě a je nejsladší. Pokud plody otrháte nedozrálé (poznáte to na trpké chuti i tvrdé dužině), lze je nechat dojít na lince při pokojové teplotě. Zrání urychlíte, jestliže je umístíte do blízkosti jablek.
Zdroj: National Library of Medicine, WebMD, Kupi