Zima je období, kdy se na pultech supermarketů objevuje exotické ovoce kaki. Napadlo vás, že se toto sladké ovoce, chutí připomínající jablko, meloun a meruňku, dá vypěstovat i v Česku na zahradě? Ano, je to skutečně tak a málokdo ví, že se této exotické dřevině daří i v našich podmínkách. Poradíme vám, jak o kaki dobře pečovat, abyste měli na podzim bohatou úrodu a dočkali se plných košů těchto chutných plodů.
Kaki označované také tomel nebo churma jsou plody stromu tomelu japonského (Diospyros kaki), který vyniká dekorativním vzhledem: má tmavě zelené, lesklé listy a z mladých květů dozrávají zářivě oranžové, jedlé a výtečné plody. Tomel má navíc i tvrdé, velmi kvalitní dřevo, připomínající eben. I když si plod na první pohled můžete splést s rajčetem, nemá s ním co se chuti týká vůbec nic společného. Chutná sladce a svou chutí připomíná jablko, meloun a meruňky. A i když název kaki zní velmi exoticky, vypěstovat se dá i na malé zahrádce u nás v Česku.
Pokud budete chtít začít od semínka, ideální čas pro vysetí je únor. Stačí vám, když z koupeného kaki vyberete semínka a usušíte je. Poté je začátkem února vysejte do substrátu bohatého na živiny do hloubky 5 cm. Vyklíčí přibližně za měsíc, ale připravte se na to, že semenáčky porostou velmi pomalu. Navíc semenáče plodí velmi pozdě a k tomu nevíte, jakými chuťovými vlastnostmi budou disponovat plody. Pro ty, kteří vsázejí na jistotu, doporučujeme koupit si již předpěstovanou rostlinku. Zkušení pěstitelé raději kupují vyzkoušené štěpované odrůdy, u nichž je v našich podmínkách plodnost zaručena. Asi málokdo na kaki narazí v zahradnictví, ale naštěstí dnešní doba přeje online nákupům, kde seženete spoustu mrazuvzdorných odrůd.
V českých podmínkách se nejčastěji setkáte se sazenicemi kultivarů tomelu japonského, které jsou schopny přezimovat i v našich podmínkách a zaručují kvalitní plody. Sazeničku je nezbytné ponechat alespoň jeden rok v původním kontejneru, aby co nejvíce zakořenila, po celou dobu ji pěstujte ve stínu nebo polostínu a pro přezimování je důležité světlé stanoviště s nižší teplotou okolo 5–10 ºC. Může jít o sklep, garáž, nevytápěnou chodbu, schodiště, studený skleník či nejlépe nevytápěnou zimní zahradu. Od dubna do května můžete rostlinu vynášet ven do polostínu a postupně nechat zvykat na jarní sluníčko, ale pozor, aby nedošlo ke spálení pupenů. Rostliny nechte venku tak dlouho, jak jen to počasí dovolí. Budou pak odolnější proti chorobám a škůdcům.
S výsadbou do zahrady si počkáte tři až čtyři roky a na plody ještě o něco déle. Ideálním místem pro výsadbu tomelu je stěna domu, kam svítí sluníčko. Čím více bude stanoviště chráněné proti poryvům větru, tím lépe. Sazeničku usaďte do zahradnického substrátu a pravidelně zalévejte a pamatujte, že první tři roky ji budete muset pravidelně zavlažovat v období sucha, aby listy nevadly a rostlinka neuschla. V zimních měsících stromek zakryjte chvojím nebo hromádkou listí překrytou textilní tkaninou a zatíženou kamením. Nezbytná je i ochrana kmene proti zimnímu slunci, především od jižní strany. Vápenný nátěr v tomto případě bohužel nestačí, proto kmen chraňte dvojitou vrstvou bílé netkané textilie napnuté mezi dvěma bambusovými tyčkami či jinými izolačními materiály.
Většina odrůd je samosprašná, což laicky řečeno znamená, že pro tvorbu plodů postačí jedna rostlina. Náročná není ani na hnojení, k výživě stačí běžné hnojivo s obsahem stopových prvků (Cererit, Kristalon). Škůdci rostlinu v našich podmínkách nenapadají, protože u nás ani nežijí.
Tomel řez nepotřebuje. Regulovat řezem můžete pouze vzrůst a uschlé či poškozené větve, čímž udržujete strom ve velikosti, jakou vaše zahrada snese.
Jak jsme již psali, na první plody si budete muset počkat zhruba čtyři roky. První květy se na stromku objeví přibližně v druhé polovině května a kvetou tři týdny, ohrozit je mohou pouze mrazíky, které květy spálí, ale strom spolehlivě regeneruje.
Na sklizeň plodů se můžete těšit koncem září až října. Pozor! Nezralé plody vám chutnat nebudou, jsou velmi trpké. Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob je nechat plody přejít mrazem na stromě až do Vánoc, nebo je nechat „dojít“ s jablky při pokojové teplotě.
Tomel má téměř 900 odrůd. Mezi nejznámější patří:
Plody se u nás prodávají po kusech. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k 19 korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 9,90 Kč, ve větších akcích ale klesá i na 6,90 Kč.
Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jezte v celku jako jablko nebo nakrájené.