Děti ve školních jídelnách je milují. Doma jim je ale jen tak někdo nepřipraví, i když dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nestojí moc peněz. Přesvědčí vás tento recept k tomu, abyste upekli buchtičky, připravili vanilkový krém a udělali radost někomu, kdo má rád sladká jídla? Pan Cuketka, autor receptu, věří, že ano.
Co všechno je třeba nakoupit?
Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem prostě milujeme! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.
Obtížnost: Střední
Čas přípravy: 3 hodiny
Počet porcí: 4
Suroviny na těsto:
- 350 g hladké mouky (3,20 Kč)
- 150 ml mléka (1,40 Kč)
- 60 g cukru (0,70 Kč)
- 50 + 30 g másla (do těsta + na potření) (8 Kč)
- 1 vejce (2,50 Kč)
- 18 g droždí (1,70 Kč)
- špetka soli
Na žloutkový krém:
- 500 ml mléka (4,50 Kč)
- 100 g cukru (1,20 Kč)
- 30 g másla (3 Kč)
- 25 g kukuřičného škrobu (2,70 Kč)
- 1 vanilkový cukr (popř. vanilinový cukr, vanilkový extrakt nebo lusk) (5,20 Kč)
- 4 žloutky (5 Kč)
- 2 lžíce tuzemáku (7,30 Kč)
Cena surovin celkem: 46,20 Kč
Cena na porci: 11,50 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2019. Cena krému se dá rapidně snížit, jestliže použijete obyčejný vanilkový pudink s cukrem a mlékem (úspora asi 20 Kč). A naopak ji můžete vyšroubovat výše, pokud do krému použijete vanilkový lusk (asi 60 až 100 Kč navíc).
Jak udělat ty nejlepší buchtičky s krémem?
- Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte asi polovinu mléka a přidejte rozdrobené droždí. Mírně promíchejte a do mléka zapracujte část okolní mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte, dejte do tepla a nechte vzejít kvásek (těstíčko zvětší objem a bude mít bubliny).
- Po vzejití kvásku přidejte zbylé suroviny – druhou polovinu mléka, 50 g rozpuštěného másla (ne horkého) a vejce. Hněťte v robotu pomocí háku na těsto asi 7 až 10 minut. Těsto stočte do bochánku a nechte kynout v zakryté míse asi 90 minut (dokud těsto neznásobí objem).
- Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, které rozválejte do tenkých provazců. Počet provazců i jejich délku přizpůsobte velikosti pekáče (viz video). Vytvarované provazce pak vedle sebe rozložte na dno vymazaného pekáče a pomocí stěrky nebo nože postupně vykrajujte jednotlivé buchtičky.
- Vytvarované buchtičky potřete zbylým rozehřátým máslem. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova (doba pečení se bude lišit podle velikosti a výšky pekáče/plechu).
- Krém k buchtičkám můžete připravit na konci nebo klidně v průběhu prvního kynutí těsta. V rendlíku přiveďte k mírnému varu mléko. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a dobře promíchejte.
- Horké mléko přelijte z rendlíku do mísy a opět promíchejte. Obsah mísy vraťte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Krém zhoustne docela rychle a stačí jen minuta nebo dvě (na rozdíl od krémů zahuštěných moukou).
- Hotový krém sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Je to nejjistější způsob, jak vyloučit případné hrudky. Přidejte studené máslo s rumem a dobře rozmíchejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, můžete jej naředit trochou mléka. Pokud jej chcete uschovat – zakryjte povrch potravinářskou fólií a uložte do lednice.
Kupi.cz / Skromná kuchyně
Tipy z Kupi
- Extra vláčné a voňavé buchtičky – po upečení můžete buchty potřít směsí rozpuštěného másla a rumu. Budou dokonalé a déle vydrží! Samotné těsto můžete ještě navíc obohatit vanilkou a citronovou kůrou.
- Krém s vanilkovým luskem – v luxusní verzi krému dejte do mléka s částí cukru zrníčka z vanilkového lusku i lusk samotný a krátce povařte. Pak už stačí jen lusk vyjmout a postupovat stejně jako s vanilkovým cukrem.
- Extra úsporná verze – máslo v těstě nahraďte rostlinným olejem (např. slunečnicovým) a máslo použijte jen na potírání (nebo můžete úplně vynechat). Místo žloutkového krému použijte obyčejný vanilkový pudink s mlékem. I takhle budou buchtičky úžasné a udělají velkou radost!