Poctivá játrová paštika: Osvědčený recept na dobrotu, která nikdy neomrzí

Kuřecí játrová paštika v keramické misce a na plátcích bagety s bylinkami alexzrv / Shutterstock.com

Jestliže existuje nějaký opravdu snadný recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, pak vězte, že domácí paštika z kuřecích jater je ta pravá volba. Paštiku si doma dělá málokdo, a to je velká škoda. Příprava je neskutečně jednoduchá, a navíc si ji můžete připravit na nekonečno způsobů. Garantujeme, že miska s paštikou se u vás doma dlouho neohřeje.

Přečtěte si také

Dřevěná podlaha stále jako nová? Když o ni budete správně pečovat, tak bude

Játrovou paštiku lze připravit na nekonečno způsobů

Paštika se dá udělat na víně, na pivě nebo whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem či pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.

Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší už být nemůže.

Vyjde vás jen na pár desítek korun

Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné – i proto si ji raději koupí v obchodě. Kupovaná však nebude nikdy tak dobrá jako ta domácí. Ba co víc, v obchodech by vás mohla přijít opravdu draho, paštika podle tohoto receptu vás ale vyjde jen na pár desítek korun. Půl kila čerstvých jater seženete v obchodech za cenu pohybující se okolo 45 Kč.

Co budete na játrovou paštiku potřebovat?

  • 500 gramů kuřecích jater
  • ½ másla
  • olej
  • 1 kelímek alespoň 30% smetany
  • 2 menší cibule
  • sůl
  • kardamom mletý
  • koriandr mletý
  • bílý pepř mletý (použít lze i černý)
  • skořici

Dobrá rada nad zlato

Na přípravu jater je ideální vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty tak neskončily všude kolem.

Syrová kuřecí játra v misce s kořením a bylinkami Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Příprava paštiky krok za krokem

  1. Nakrájejte dvě menší cibule na kostičky – nemusí být nijak malé, ve finále totiž všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem.
  2. Zatímco budete krájet cibuli, na varné desce si v hrnci rozehřejte olej, na kterém potom cibulku osmažíte.
  3. Játra očistěte od blanek, přidejte k cibulce a společně je upražte.
  4. Jakmile budou hotová, přidejte k nim kelímek 30% smetany, promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte chvíli vařit. Po cca 5 minutách vypněte sporák.
  5. Játra s cibulí a smetanou pak zatepla najemno umixujte a následně přidejte máslo, které se v teplé játrové pastě hezky rozpustí.
  6. Paštiku ochuťte podle toho, jak jste zvyklí. V této je například sůl, kardamom, koriandr, bílý pepř a skořice.

Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.

Zpočátku bude příliš tekutá

Nejprve paštika bývá poměrně dost tekutá, jelikož je ještě teplá. Bude se vám však díky tomu skvěle přemisťovat do misek a snadno ji vyškrábnete stěrkou. Až vychladne, bude dokonale tuhá a půjde skvěle roztírat. Po zchladnutí paštiky umístěte misku do mikrotenového sáčku nebo ji přikryjte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.

Na kolik tato pochoutka vyjde?

Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit a případně přidat trochu česneku.

Kuřecí paštika ve skleničce a rozetřená na kouscích opečené bagety Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Jak se ceny základních surovin v obchodě pohybují

  • 500 gramů mražených kuřecích jater koupíte v obchodě běžně i pod 40 Kč. Čerstvá jsou nicméně mnohem lepší.
  • 30% smetana je v akcích skoro pořád, stačí si ji pohlídat. Jeden kelímek v akci stojí okolo 20 Kč, běžná cena se pohybuje mezi 30–40 Kč.
  • Máslo bývá v obchodě v akcích také velmi často, a stává dokonce i pod 50 Kč, počítejte ovšem raději s 60 Kč. Vzhledem k tomu, že je ho potřeba jen půlka, tj. 125 g, vyjde vás na nějakých 30 Kč.
  • A cibule? Kilo v obchodech v akci stojí nyní okolo 15 Kč, běžná cena je však 30 Kč.
  • U koření pak záleží jen na vás, zda chcete do paštiky kardamom, koriandr a skořici přidávat. Tyto druhy však obvykle v domácnosti nechybí – sůl a pepř jsou samozřejmostí. Použít můžete pochopitelně i úplně jiné druhy koření, případně čerstvé bylinky.
Kachní paštika
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kachní paštika

Kachní paštika je delikatesa, kterou si vychutnáte nejlépe s čerstvým pečivem. Její chuť je jemná a vyvážená a připravenou ji máte během pár chvil.

Kachní paštika

Podtrženo, sečteno

Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo – vyjdou vás na 100 Kč, což za domácí poctivou paštiku vůbec není špatné. A pokud pořídíte suroviny za akční ceny, budou vás stát ještě méně. Více než cena paštiky vás ale jistě nadchne její chuť – ta je totiž jednoduše dokonalá!

Zdroj: Kupi