Bez bramborového salátu si většina českých domácností neumí štědrovečerní stůl vůbec představit. Neznamená to ale ještě, že by se u všech doma objevoval neustále ten stejný. Pojďme se společně podívat na několik variant této tradiční dobroty – od absolutní klasiky až po lehkou, a tím pádem i zdravější verzi.
Naplňte hrnec vodou, přidejte slušnou dávku soli a přiveďte k varu. Přisypte brambory ve slupce a nechte je půl hodiny povařit, pak vodu slijte a brambory nechte pod pokličkou (v horku se samy dovaří, ale nebudou se rozpadat). Zálivku připravíte smícháním vody, sádla, hořčice, soli, pepře a cukru. Zamíchejte všechny ingredience s oloupanými a nakrájenými bramborami a nahoru můžete ještě nasypat nakrájenou čerstvou petrželku.
Co budete potřebovat:
V osolené, horké vodě uvařte brambory se slupkou, které poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a na chvilku spařte. Všechnu kořenovou zeleninu taktéž pokrájejte (mrkev je lepší vařená) a smíchejte s bramborami, hráškem a nakrájenými vejci uvařenými natvrdo.
Vše následně promíchejte s majonézou a hořčicí a postupně dochuťte solí, pepřem, cukrem a lákem z okurek. Tento salát by se měl ideálně udělat dva dny před Štědrým dnem a nechat uležet v lednici. Před podáním lze posypat troškou čerstvé nasekané petrželky.
Brambory jako u všech ostatních receptů nejdříve ve slupce povařte a pak oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i okurky a cibuli. Smíchejte je s bramborami, dochuťte pepřem, solí a postupně po lžičkách přidávejte lák z okurek. Nakonec zakápněte troškou olivového oleje.
Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.
Uvařené, oloupané a nakrájené brambory na větší kousky smíchejte s cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte nejdříve lžící rostlinného oleje, hořčicí a poté teplým vývarem. Nechte společně odstát a průběžně míchejte i dochucujte. Celkově se jedná o řidší variantu než u ostatních receptů a s menším množstvím kalorií.
Uvařené a oloupané brambory smíchejte s nakrájenou kořenovou zeleninou a hráškem. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a jablko s okurkami nakrájené na kostičky. Zálivku vytvořte z majonézy, jogurtu, zakysané smetany, trošky láku, hořčice a rostlinného oleje. Poté smíchejte se zeleninou a dochuťte solí a pepřem. Opět je vhodné nechat salát uležet jeden až dva dny před podáváním.
Zdroj: kupi.cz, jidlo.cz