Vejce jsou pro náš jídelníček důležitá a prospěšná. I když o nich koluje spousta polopravd. Jaké jsou nejčastější mýty o vejcích?
Asi nejrozšířenějším mýtem je, že bychom konzumaci vajec měli omezit kvůli cholesterolu. Vědci však už tuto mylnou informaci vyvrátili.
Cholesterol je obsažený jen ve vaječném žloutku a podle aktuálně známých výzkumů u zdravých jedinců nezvyšuje hladinu krevního LDL neboli škodlivého cholesterolu. Vejce navíc obsahují kyselinu linolovou a lecitin, které přispívají ke snížení obávaného cholesterolu. Pomáhají také snižovat vysoký krevní tlak, protože obsahují peptidy.
Vejce jsou zdrojem bílkovin, tuků, cholinu, ale i antioxidantů, jako třeba luteinu a zeaxanthinu, které prospívají zraku. Zdravý člověk může konzumovat klidně 2 až 3 vejce denně, nejlépe z organického nebo domácího chovu.
Vejce jsou lahodná a dají se jíst na mnoho způsobů a v zajímavých úpravách. Zvýší hladinu zdravého, tedy HDL cholesterolu. Mají ochrannou funkci a naši krev zbavují nadbytečného škodlivého cholesterolu a odvádí jej zpět do jater, kde je pak metabolizován.
Vejce jsou plná vitamínů B, C, D, E a K i minerálních látek.
Nevhodnou kombinací je vejce s jinými zdroji bílkovin, nejčastěji s luštěninami. Ve výsledku totiž jde o hůře stravitelnou kombinaci. Přesto se u nás běžně dělá hrachovka či čočka s vajíčkem. Raději si dejte vejce třeba do salátu nebo na brambory. Nejstravitelnější jsou na hniličku a nejhůře stravitelné jsou, trochu překvapivě, natvrdo.
Jak však poznat zdravé vejce? Vejce s jasně oranžovými žloutky pocházejí od slepic chovaných venku, takzvaně z volného chovu. Při pohybu jsou krmeny semeny, zelenou trávou a hmyzem. Vejce se světlým a žlutým zbarvením žloutků jsou většinou od slepic chovaných v klecovém chovu. Bezpečnější je tedy kupovat vejce na trhu nebo na farmách a v supermarketech vybírat ty z podestýlky.