Říjen je v plném proudu a s ním se blíží závěr sklizně zimních odrůd jablek. Je tedy ideální čas připravit si zásoby na dlouhé zimní měsíce. Přinášíme vám tipy na správné uskladnění, díky kterým si budete moci vychutnávat šťavnatou chuť jablek až do jara.
Plody umístěte nejlépe do čistých plastových nebo dřevěných přepravek a bedýnek s otvory na dně, aby úložným prostorem dobře proudil vzduch. Jablka se zpravidla ukládají do jedné vrstvy stopkou nahoru.
Rozhodně se nedoporučuje mezi sebou jednotlivé odrůdy míchat. A pokud je určitý druh náchylnější na otlačení, můžete jablka podložit třeba slámou, pilinami nebo polystyrenem. Jejich slupku nikdy před skladováním neleštěte ani neomývejte, zbavili byste ji ochranné voskové vrstvy a životnost jablek značně zkrátili.
Nejlepším místem pro kvalitní uskladnění jablek je sklep, jehož vlhkost se pohybuje kolem 80 % a teplota nepřesáhne 5 °C. Z tohoto důvodu se určitě vyplatí mít ve sklepě vlhkoměr a teploměr. Avšak ještě předtím, než začnete hezky urovnaná jablka v bedýnkách uskladňovat, přistupte k úklidu – snížíte tak pravděpodobnost, že vám úrodu napadnou škůdci či choroby.
Vlhký sklep je dobré vysířit sirnými knoty a vybílit vápnem, které může být obohaceno o modrou skalici. Jestliže se vám zrovna do bílení a síření nechce, sáhněte alespoň po dezinfekčním přípravku a umyjte regály i přepravky. Skladování ve vlhkém sklepě jablkům prospívá – nevytrácí se z nich voda a nescvrkávají se. Zkrátka ideální řešení.
Jestliže máte k dispozici pouze suchý sklep, nemusíte hned věšet hlavu. Ani ten není k zahození. Pro jablka je při skladování důležitá především vlhkost vzduchu, kterou jednoduše zvýšíte ve sklepě umístěnou nádobou s vodou, poléváním podlahy nebo třeba kropením bedny s mechem či jutových pytlů. Stejným způsobem můžete zvýšit procenta vlhkosti, pokud je to potřeba, i ve vlhkém sklepě. Teplotu lehce snížíte větráním brzy ráno nebo přes noc.
Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.
Máte rádi jablečné moučníky? Dnes si upečeme oblíbený dezert našich babiček – jablka v županu. Jsou jednoduchá, rychlá a chutnají luxusně. Kombinace křupavého těsta a jablek je zkrátka neodolatelná. Doporučujeme si doma udělat vlastní těsto, ale pokud nemáte na přípravu moučníku moc času, určitě můžete použít i kupované listové těsto.
Jablka můžete skladovat také v nevytápěné garáži a na chodbě, v zasklené lodžii nebo kdekoli v chladném, tmavém a větraném místě. K takovému skladování výborně poslouží například uzavíratelná dřevěná bedna s rašelinou. Jednotlivé vrstvy jablek jednoduše oddělte přibližně čtyři centimetry hrubou vrstvou suché rašeliny, bedny situujte na chladné místo a máte hotovo. Takto uskladněnému ovoci nevadí dokonce ani teploty pod nulou.
Podobně poslouží i polystyrenová krabice, díky které jablka odolávají mrazům a přehřívání. Vystačíte si také s obyčejnými kartonovými krabicemi vystlanými pilinami nebo vlnitým papírem a přikrytím děrovanou fólií, což brání jejich vysychání. A před uskladněním ovoce v přepravkách na balkoně zabalte každé jablko zvlášť do bublinkové fólie, květinářského papíru, pečicího papíru nebo novin. Při poklesu teplot pod nulu je zakryjte ze všech stran polystyrenem.
Ačkoli někdo radí skladovat jablka stopkou dolů, podle našich zkušeností je lepší je uchovávat stopkou nahoru. Tímto způsobem se minimalizuje riziko otlaků a poškození plodů, což může pomoci prodloužit jejich čerstvost a kvalitu během skladování.
Zdroje: Zahrádkářská poradna, Kupi, iReceptář.cz, NZIP