Pro někoho vášeň, pro jiného nebezpečné lákadlo. Od svého objevení se čokoláda setkává s obrovskou popularitou. Zároveň je však mnoha lidmi zatracována, protože jí lze jen těžko odolat. Možná proto v souvislosti s ní vzniklo tolik mýtů, které ji mají očernit. Jak to s ní tedy je?
Pod slovem čokoláda si mnoho z nás představí regály plné sladkých dobrot v pestrobarevných obalech, které obsahují různé množství kakaa a k tomu často ještě další přísady, jako jsou oříšky, sušené ovoce nebo karamel.
Většina těchto produktů, jakkoli dobrých, nicméně nesplňuje parametry pravé čokolády, na kterou se provádějí vědecké průzkumy. Hlavní složkou čokolády je totiž kakao – a právě toho by v ní mělo být nejvíce, tedy alespoň 70 %. Neznamená to však, že bychom této lahůdky měli sníst kila. Jak řekl švýcarský lékař Paracelsus: „Jed se od léku odlišuje pouze v podaném množství.“
Co našemu organismu nabízí pravá hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 70 % kakaa (čím víc, tím lépe)? Budete překvapeni, kolik živin a prospěšných látek ukrývá.
Kupte se slevou Čokoláda Belgian.
Hořká čokoláda je vhodná i pro osoby, které drží redukční dietu nebo vyznávají low carb stravování (tedy stravování bez sacharidů). 100 g čokolády obsahuje sice cca 600 kcal, ale právě jen malé množství cukru. A celou tabulku zpravidla nesníme – chuť na sladké obvykle uspokojí jedna či dvě kostičky (do 20 g).
Co všechno tedy koktejl účinných látek ukrytých v kakau – a tudíž i v hořké čokoládě – zajišťuje?
Kupte se slevou Čokoláda Milka.
Jak už jsme naznačili, problém s čokoládou není v ní samotné, ale v jejích náhražkách. Pokud obsah kakaa klesne pod 70 %, množství prospěšných látek se rapidně snižuje, a naopak se zde objevují takové, které našemu tělu prospívat nemusí.
Samozřejmě jako s každou potravinou, i čokoláda může mít své negativní efekty. Mnoho lidí ji vynechává, protože na ni svaluje kožní či zažívací problémy. Anebo jim hořká varianta prostě nechutná. Pokud nicméně patříte mezi její milovníky, rozhodně se nemusíte ničeho obávat, ba právě naopak.