Jak na podzim mlsat a neztloustnout? Sladké dezerty, které si můžete dopřát klidně každý den

Žena ve svetru jí čokoládu Phoenixns / Shutterstock.com

Plavková sezóna je za námi a s příchodem zimy a pochmurného počasí podzim přímo láká k tomu, abychom se zachumlali do deky a dopřáli si něco dobrého na zub. Vždyť nějaké to kilo se ve vrstvách oblečení snadno ztratí, že? Je tak jednoduché zapomenout na zdravý životní styl. Ale co kdybyste to letos zkusili jinak? Poradíme vám, jak si i na podzim dopřát a přitom zůstat fit. Nebojte se, jde to!

Přečtěte si také

Osmany Laffita vybírá módu i jídlo s láskou ke kvalitě. Zelený banán je prý lepší než brambůrky

Proč přibíráme na váze?

Nejprve je nutné říci, že každý člověk je unikátní. Každý z nás totiž prožil jiné okamžiky, a právě to formuje náš život, naše fungování a ovlivňuje organismus i váhu.

Co jednomu vyhovuje, jinému nesvědčí. Dejme si proto čas a objevujme, nenechme se odradit chybami. Ty nám totiž jen řeknou, že tudy cesta nevede.

Spouštěčů tloustnutí je hned několik – stres, nedostatek spánku, nepravidelný režim (směnný provoz), nevhodné jídlo, anebo i vhodné, ale v nesprávný čas či ve špatném množství. Mezi hlavní faktory patří i únava a špatná nálada. Abychom je „zahnali“ rychle, saháme po sladkém. A spouštíme spirálu nespokojenosti, větší únavy a váhových přírůstků.

Krejčovský metr kolem jablka a misky se salátem Ground Picture / Shutterstock.com

Sacharidy potřebujeme

Není cukr jako cukr. Sacharidy ke svému životu sice potřebujeme, přeci jen jsou to zdroje naší energie (tuk je zásobárna energie a bílkoviny stavební kámen našeho těla). Nárůst energie z rychlého cukru (zejména bílý rafinovaný cukr v potravinách, sladká tyčinka, bílé pečivo, alkohol atd.) však záhy opadne a my se cítíme hůř než předtím. Po čem tedy sáhnout místo něj?

  • Skořice – má sladkou chuť, zahřeje a přitom se po ní netloustne.
  • Doslazujte ovocem – vhodné jsou třeba sezónní švestky či jablka, jejichž forma cukru je přirozená (nikoli chemicky přetvořená).
  • Pečivo ne – zkuste bílé pečivo nahradit celozrnným, případně jej úplně vynechat. Odlehčíte i střevům (zlepší se trávení).
  • Přílohy omezte – velké téma, kde se různé tábory doslova bijí do krve. Zpravidla dospělému jedinci stačí jako příloha 200 g brambor nebo 4 lžíce (cca 70 g) rýže, pohanky, jáhel či bulguru – váží se za syrového stavu. Těstoviny (včetně kuskusu) zkuste vyměnit za celozrnné a nebo na čas vynechat.
  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku nějakou alternativou s nízkým glykemickým indexem – vhodná je kokosová nebo mandlová. A pečte menší dávky.
  • Využijte jiné formy sladidel, pokud se nechcete vzdát cukru úplně – troška medu, datlový sirup, agáve sirup, rýžový sirup aj.
  • Sáhněte po ořeších všeho druhu. Dejte si pár kousků, nikoli celé balení, a organismus bude uspokojen.

Tím, že přemíru (zejména bílého) cukru omezíte, nejen zhubnete, ale také ochráníte své srdce, klouby, získáte energii navíc a zpravidla se zlepší i problémy s migrénami a trávením.

Celozrnný chléb a lžíce se semínky ILEISH ANNA / Shutterstock.com

Sladké dezerty bez cukru

Vězte, že mlsat lze i bez cukru. Jen vědět, jak na to. Dáme vám 2 recepty, jak začít.

Makový hrníčkový dezert (mug cake) – recept

Potřebujete:

  • 100 ml bílého jogurtu
  • 90% čokoládu
  • 1 polévkovou lžíci kokosové mouky
  • cca 1 polévkovou lžíci nakrájených ořechů (pekanové, vlašské, lískové, para ořechy)
  • 1 polévkovou lžíci máku
  • 1 celé vejce
  • Lze dosladit čajovou lžičkou medu nebo jiného sirupu (ale není nutné)
  • Na ozdobení si lze připravit ovoce (hodí se švestky nebo borůvky)
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Postup:

  1. Vše rozmíchejte lžičkou v hrnečku, který je vhodný na použití v mikrovlnné troubě.
  2. Pokud je směs moc hustá, přidejte trošku jogurtu.
  3. Poté dejte do mikrovlnky na 3 minuty.
  4. Dortík vyklopte ještě horký na talířek a ozdobte.
Čokoládová hrníčková buchta s borůvkami a ostružinami NatalyaBond / Shutterstock.com

Kakaové muffiny – recept

Potřebujete (dle formiček na 8–10 muffinů):

  • 1,5 hrnku mandlové mouky
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíci medu nebo sladidla (lze i vynechat)
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku mléka (například kokosového)
  • 1 lžíci kokosového oleje (nebo měkkého másla)
  • extrakt z vanilky či lžičku skořice

Postup:

  1. Vše smíchejte a dejte do formiček na muffiny.
  2. Pečte cca 30 minut na 180 °C.
Sklenice vody s citronem a mátou zefirchik06 / Shutterstock.com

Jak si držet váhu či zhubnout?

Tyto rady můžete zařadit okamžitě a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Jezte pravidelně – zjistěte, kdy míváte hlad (naučte tělo, že v určitý čas dostane energii).
  • Pijte zejména čistou vodu bez příchutí (dochuťte ji třeba bylinkou, citronem, okurkou nebo kouskem ovoce). Limonádám (i s nápisem bez cukru) se vyhněte.
  • U jídla nepracujte, nepoužívejte mobil ani nečtěte. Soustřeďte se skutečně na proces jedení. Dáte tím tělu jasnou zprávu, že teď je jeho moment.
  • Mezi jídly neuzobávejte a nemlsejte (tělo nemá čas na regeneraci, pořád zapojuje trávicí procesy).
  • Večer již omezte sacharidy (například přílohy, alkohol, dortíky).
  • Zapojte omega-3 mastné kyseliny – různé vědecké studie prokázaly, že brání nenadálým pocitům hladu a pomáhají odbourávání tuků tím, že zrychlují metabolismus.
  • Nepijte kávu ani s mlékem ani s cukrem. V této kombinaci (stačí i jen obyčejné latté či cappuccino bez cukru) totiž získáte velkou dávku kalorií, které se zkrátka špatně spalují. Pokud na takovou kávu máte chuť, dejte si ji spíše ráno.
  • Přidejte vlákninu – hodí se jakkoli upravená zelenina, například zelí, kapusta, okurky, květák, dýně, patizon, červená řepa, ředkvičky či mrkev. Na talíři by jí mělo být alespoň 200 g.
  • Svaly, které postavu tvarují a zpevněním „vylepšují“, rostou po bílkovinách (ty najdete zejména v mase).

Zdroj: Kupi, Healthline, NCBI