Konec slzám při krájení cibule – zapalte svíčku nebo si dejte žvýkačku

Žena krájí cibuli na dřevěném prkénku Igor Klyakhin / Shutterstock.com

Cibule do české kuchyně neodmyslitelně patří, a tak se často nevyhnete jejímu krájení. Jak se ale vyvarovat nepříjemnému slzení a pálení očí, které cibule vyvolává? Vyzkoušejte některý z následujících triků.

Přečtěte si také

Zákazníky trápí vyprodané zboží hned po začátku akce. Jde jen o velký zájem, nebo může jít o nekalou praktiku?

Zdravá, ale pálivá

Cibule je plná sirných plynných složek, které se rychle šíří prostorem právě při krájení. Jejich přítomnosti se brání oči – jak jinak než produkcí slz. Existuje však několik možností, jak se nechtěnému pláči vyhnout.

Jak na to, aby vás oči nepálily?

Vaření za světel svíček

Zapálit si svíčku při krájení cibule? Řeč není o romantice, ale o eliminaci slzení očí. Plamen prý přitahuje těkavé plyny, které se tak nedostanou k vašemu nosu a očím. Ačkoli mnoho lidí věří v účinnost této metody, chybí spolehlivé vědecké důkazy. Pokud se rozhodnete tento trik vyzkoušet, buďte opatrní a dbejte na bezpečnost při manipulaci s otevřeným ohněm v kuchyni.

Čas na žvýkačku

Máte chuť na mentolovou žvýkačku? Co takhle si jednu dopřát ke krájení cibule? Žvýkačka je dalším rytířem, který vás ochrání před nástupem slz. Nepříjemné slzy a rýmu způsobují silice – především při vdechnutí nosem. Při žvýkání však dýcháte ústy a silný mentol zabrání nepříjemným následkům, za nimiž stojí právě silice cibule. Ačkoli tato metoda nemá vědecky prokázanou účinnost, je bezpečná a u některých lidí opravdu funguje. Není proto důvod, proč ji nevyzkoušet.

V létě větrák

V létě můžete vařit za přítomnosti zapnutého větráku. Nejen, že se příjemně zchladíte, navíc se vyhnete slzení při krájení cibule. Proudění vzduchu nedá silným cibulovým složkám šanci, aby vás dráždily. Jednoduché.

Voda pomáhá

Také voda vám může pomoci proti nežádoucímu slzení. Cibuli omyjte pod tekoucí vodou nebo ji namočte v misce s ledovou vodou na 30 minut. Voda má za úkol odplavit látky, které mohou za dráždění slzných kanálků. Vyzkoušejte.

Žena si utírá oči při krájení cibule v kuchyni, kolem na stole další zelenina LightField Studios / Shutterstock.com

Kdo nosí čočky, má vyhráno

Nositelé kontaktních čoček často zjišťují, že při krájení cibule neslzí tak jako ostatní. Tento jev má několik příčin. Především čočky fungují jako fyzická bariéra, která brání přímému kontaktu dráždivých látek s okem. Zároveň omezují proudění vzduchu kolem oka, čímž snižují množství těchto látek, které se k oku dostanou. Dlouhodobé nošení čoček může také mírně snížit citlivost povrchu oka, což vede k menší reakci na dráždidla. Navíc čočky mohou ovlivnit složení slzného filmu, a tak mění způsob, jakým oko reaguje na dráždivé látky.

Nasaďte si brýle

I brýle poskytují určitou ochranu při krájení cibule, i když ne tak účinnou jako kontaktní čočky. Vytvářejí částečnou bariéru mezi očima a vzduchem, avšak dráždivé látky mohou stále pronikat ze stran nebo zespodu. Na rozdíl od čoček brýle neomezují proudění vzduchu kolem očí a nemění složení slzného filmu.

Nakládané cibulky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Nakládané cibulky

Nakládané cibulky s medem jsou výtečná pochoutka. Můžete je servírovat k mnoha různým jídlům, kterým dodají na chuti. Příprava je velmi snadná a záleží jen na vás, zda se je rozhodnete rychle spotřebovat, nebo je zavaříte a uchováte na později.

Nakládané cibulky

Čím ostřejší, tím lepší

Další možností, jak co nejméně narušit cibuli, která pak produkuje dráždivé látky, je větší, ostrý nůž. Kvalitní a skutečně ostrý velký nůž pomáhá krájet účinně a rychle, díky čemuž nedojde k většímu poškození cibulových buněk. Právě z nich se dostávají silné silice, proto nezapomeňte na kvalitní kuchyňské náčiní – i to je klíč k vaření... bez slzení.

Zdroj: Kupi, Healthline