Vlašské ořechy jsou plné vitamínu B, zinku, vlákniny a bílkovin. I když jejich tvar připomíná lidský mozek jen náhodou, je to docela výstižné, protože mu prospívají. Ale to není vše, co umí. Jak vám pomohou při nachlazení nebo s opravou poškrábaného nábytku? A co dalšího s nimi zvládnete?
Jádra vlašských ořechů nejlépe chutnají zapečená ve štrúdlu nebo namletá ve vánočním cukroví. V kuchyni je ovšem můžete využít i mnohem kreativněji.
Rozemleté vlašské ořechy například použijte namísto strouhanky při obalování řízků. Skvěle tak zapadnou do nízkosacharidových diet a proteinového stravování. Orestované naopak dodají šmrnc zeleninovým salátům a v kombinaci se sýrem perfektně dochutí pesto na těstoviny.
Opražené medové vlašáky jsou vůbec i výborným doplňkem k sýrům. Stačí, když je pokapete medem, rozprostřete na pečicí papír a dáte do trouby na 10 minut. Až pozvete známé na skleničku, nabídněte jim sýrové prkénko posypané touto dobrotou. Garantujeme vám, že po vás budou chtít recept!
Poškrábaný dřevěný nábytek dostane díky šikovnému ořechu nový kabát. Rozlouskněte skořápku a vyberte si, který kousek ořechu k opravě dřeva použijete. Krouživými pohyby jím přejíždějte po škrábancích na povrchu. Jemným tlakem se totiž z ořechu uvolní přírodní oleje a začnou prosakovat do dřeva, čímž škrábance a odřeniny zacelí. Nechte je několik minut působit a poté přeleštěte hadříkem z jemné tkaniny. Uvidíte, že židle i skříně budou vypadat jako nové.
Máte-li to štěstí, že strom ořešáku stojí přímo ve vaší zahradě, kromě plodů posbírejte i jeho listy. Silný výluh z nich lze totiž použít jako přeliv na hnědé vlasy. Barva sice není tak intenzivní jako ta chemická z drogerie, brunetkám ovšem dodá plnou a zářivou barvu.
Na tuto metodu nicméně zapomeňte, máte-li vlasy šedivé – ty totiž ořešák barví nazeleno! I bez jeho listů si ale můžete dopřát domácí vlasovou kúru. Vylouhovaný odvar ze skořápek jim dodá sílu a lesk. Vlasy jím jednoduše opláchněte, v ručníku nechte působit přibližně 20 minut a poté je umyjte tak, jak jste zvyklí.
Vyloupali jste vlašské ořechy na pečení a chystáte se skořápky vyhodit do koše? Zadržte! Lze je totiž použít v domácí přírodní lékárně. Podle babských rad vám pomohou např. v boji s nepříjemnou chřipkou, což je obzvlášť nyní na podzim velmi aktuálním tématem.
Skořápky z přibližně 10 až 12 kusů ořechů omyjte a zalijte půllitrem horké vody. Odvar je třeba nechat louhovat zhruba 12 hodin a teprve poté scedit. Ořechový čaj si můžete před konzumací ohřát a osladit medem.
Skořápky ořechů se často využívají ke zkrášlení domova. O plovoucích vánočních svíčkách vám asi říkat nemusíme, zkoušeli jste je už ale využít i jako vánoční ozdoby na stromeček? Použijete-li na ně zlatou nebo stříbrnou barvu, mezi zeleným jehličím se budou skvěle vyjímat.
Vyrobit z nich dále lze i originální jmenovky pověšené na vánočních dárcích. A chcete-li ozvláštnit prostřený stůl na slavnostní večeři nebo třeba svatební tabuli, použijte oříšky jako stojánky na jmenovky hostů. Postačí, když kartičky vsunete mezi spoje skořápek.
Tato pomazánka z cottage s hruškou a ořechy je skvělá pro všechny, kteří ujíždějí na sladkém. Dopřejte si ji k snídani nebo k dopolední či odpolední svačině.
Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou jsou ideálním receptem pro milovníky smetanových omáček. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.
Rozdrcené skořápky vlašských ořechů se dají skvěle využít jako přírodní odpuzovač škůdců v zahradě. Stačí je rozdrtit a nasypat kolem rostlin, které chcete chránit, a vytvořit tak bariéru proti slimákům a dalším nežádoucím návštěvníkům. Díky své ostré struktuře skořápky brání škůdcům v přístupu k rostlinám, aniž byste museli sáhnout po chemických prostředcích.
Vlašské ořechy obsahují vysoké množství tuku, a mají tak tendenci rychle žluknout. Pokud je tedy chcete skladovat, je vhodné je nechat ve skořápkách v dobře uzavřené nádobě. Tu umístěte nejlépe do lednice nebo mrazáku, kde vydrží až jeden rok.
Zdroj: National Library of Medicine, SZPI, Česká televize, Kupi