Chcete v obchodě vybrat opravdu zralý a sladký meloun? Známe tu nejspolehlivější metodu!

Žena vybírá meloun Wichai Prasomsri1 / Shutterstock.com

Melounová sezóna začíná a vy už pokukujete v obchodech po nějakém šťavnatém kousku? Pokud si chcete vychutnat toto sladké a osvěžující ovoce naplno, je důležité vybrat ten správný kus! Zralý meloun poznáte podle barvy, hmotnosti i zvuku při poklepání. Poradíme vám, jak v obchodě poznat ten nejsladší a nejšťavnatější meloun.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Sádra do vody umožňuje koupání a eliminuje zápach

Jak poznat zralý meloun v obchodě?

Nejspolehlivější metodou je poklepání a poplácání

Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Zkuste meloun i poplácat otevřenou dlaní. Pokud ucítíte jemné vibrace, je zralý. Pokud uslyšíte jen bouchnutí bez vibrací, je s největší pravděpodobností přezrálý.

Jakou by měl mít barvu?

Meloun, který je zralý, je zbarven do tmavě zelené barvy. Ten světlejší a lesklejší bývá naopak spíše nedozrálý.

Skvrny na melounu určí jeho sladkost

Sáhněte po tom s velkými žlutými skvrnami. Čím více jich na vámi vybraném kousku uvidíte, tím chutnější a sladší pravděpodobně bude. Bílý flek naopak může značit to, že meloun už má nejlepší dobu za sebou a je bez chuti.

Kolik má vážit zralý meloun?

Když je ovoce zralé, mělo by vážit víc, než byste na první pohled řekli. Stačí tedy zvážit dva stejně velké melouny – ten těžší bude chutnat lépe.

Zralost melounu poznáte podle jeho pohlaví

I melouny se dají rozlišovat podle pohlaví. Třebaže se tento jev u potravin botanicky obvykle neřeší, u melounů můžeme udělat výjimku – samičí plody jsou totiž sladší. Poznáte je podle toho, že jsou menší a mírně zploštělé.

Ostatně věděli jste, že se botanikové nedokážou jednoznačně shodnout ani na tom, zda je meloun ovoce, nebo zelenina?

Vyskládané melouny v celku, jeden rozříznutý Puttachat Kumkrong / Shutterstock.com

Jakou barvu by měla mít stopka melounu?

Stopka je krásným ukazatelem zralosti melounu. Ideálně by měla být žlutá až nahnědlá – zelená stopka totiž znamená, že je meloun nedozrálý, a nebude tudíž ani sladký a červený uvnitř.

Stlačení mezi dlaněmi

Další z triků, jak poznat zralý meloun přímo v obchodě, je vzít ho do rukou a stlačit. Když zavrže, je zralý.

Přivoňte k němu

Přes kůru zralého melounu ucítíte sladké melounové aroma. Pokud přes kůru necítíte nic, meloun je pravděpodobně nedozrálý. Pokud je však vůně příliš silná, může být přezrálý.

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem

Inspirujte se naším receptem, který se skvěle hodí pro horké letní dny. Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem je skutečnou delikatesou, kterou připravíte za pár minut a v lednici ji můžete mít pro nečekanou návštěvu v zásobě.

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem
Melounový sorbet
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Melounový sorbet

Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.

Melounový sorbet

Meloun je skvělý parťák při hubnutí. Obsahuje totiž až 93 % vody a má velké množství prospěšných vitamínů, jako je vitamín A, B nebo C, a také minerálů, které jsou důležité při odbourávání tuků. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu a zabraňují zánětlivým procesům. Navíc skvěle chutná – a podle nás neexistuje snad nikdo, kdo by ho neměl rád. Přečtěte si další články na téma meloun.

Podle čeho vybíráte meloun v obchodě vy? Napište nám do komentářů!

Zdroj: Healthline, Kupi