Zajímáte-li se aspoň trochu o zdravé stravování, možná jste v poslední době zaznamenali ódy na šťávu z kysaného zelí. Ta je často označována i jako přírodní lék na všemožné neduhy. Dodává tělu vlákninu, probiotika i prebiotika. Opravdu má ale tato obyčejná potravina tak mocnou sílu? Není v tom nějaký háček?
Onehdy pili influenceři šťávu z řapíkatého celeru, jindy zase plnila sociální sítě šťáva z kysaného zelí. Proč? Jedná se zcela jistě o skvělý zdroj vitamínu C (antioxidantu), zároveň obsahuje také vitamíny A, B1, B2 a vitamín K. Podle blogerů a modelek pomáhá elixír ze zelí při hubnutí a také vyhlazuje vrásky.
Funguje to? Těžko říct. Pokud se ale do této výzvy chcete též zapojit, začít můžete ihned. Šťáva se totiž prodává v lahvičkách nebo malých plastových krabičkách a koupíte ji ve vybraných drogeriích. Denně se jí doporučuje vypít 100–150 ml.
Kupte se slevou Štáva z kysaného zelí.
Složení stravy se za posledních 100 let radikálně změnilo. Jídelníček našich předků obsahoval hlavně sezónní potraviny z lokálních zdrojů. Několikrát týdně se jedly brambory, luštěniny a zelenina, které často vévodilo zelí. Ačkoliv tehdy naši předci neměli možnost volby, tímto stravováním výrazně posilovali svůj imunitní systém.
Podomácku vyrobené kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu C a hlavně bakterie mléčného kvašení. Ano, to jsou ty známé bakterie rodu Lactobacillus, které dnes tak moderně konzumujeme v různých mléčných nápojích. Kvašená zelenina je však obecně lépe stravitelná než čerstvá a má též protibakteriální účinky. Nechcete-li se tedy ládovat vitamíny a probiotiky v tabletkách, vsaďte na kysanou zeleninu obecně.
Pozitiva kysané zeleniny pro naše zdraví jsou jasná. Pokud si ale myslíte, že kupovaným kysaným zelím v sáčku dosáhnete stejných výsledků, vyvedeme vás z omylu. Aby si totiž kysaná zelenina zachovala tělu prospěšné látky, nesmí být sterilovaná. Tato chemická konzervace její původní vlastnosti zásadně mění.
Nezávislé testování 14 druhů kysaného zelí z obchodů ukázalo, že celá třetina má nedostatečné množství vitamínu C a některé vzorky dokonce neobsahují vůbec žádné probiotické bakterie charakteristické pro kysanou zeleninu. Ani kysané zelí ve sklenicích příliš nezabodovalo. Sterilovaná zelenina zkrátka probiotika zcela postrádá.
Domácí fermentace se poslední dobou dostává opět do popředí zájmu a vrací se tak doba, kdy spousta hospodyněk vlastnila tzv. kvašák, tedy velký kameninový hrnec k nakládání zeleniny.
Kysané zelí není výlučně českou záležitostí. Speciality z kysané zeleniny najdeme i různě po světě. Například korejským národním jídlem je kimchi – pikantní křupavý salát připravený z kysané zeleniny a dalších přísad. Chuťově je o dost výraznější než jeho vzdálený příbuzný z Čech.
I tenhle asijský recept je však plný vitamínů a probiotik. Pokud se vám tedy nechce do domácího kvašení, zajděte si občas do některé z asijských restaurací právě na kimchi.
Kupte se slevou Kombucha Stevikom.
A vzácné vitamíny do sebe dostanete i v nápoji zvaném kombucha. Tento kvašený nápoj z čaje si vychutnávají Japonci, Číňané i Rusové už více než 2 000 let. U nás tento zázrak koupíte v biopotravinách, na farmářských trzích i v některých dobře zásobených supermarketech.