Domácí chai latte: Ideální podzimní nápoj pro zahřátí a energii

Kořeněné chai latte v hrnku, kolem sušené ovoce Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Chai latte, orientální nápoj s výraznou kořeněnou chutí, se stal oblíbenou součástí nabídky mnoha lepších kaváren a je často spojován s podzimními a vánočními dny. Ať už jste si tento jedinečný nápoj oblíbili, nebo jste ho ještě neochutnali, nyní máte možnost si ho připravit doma podle vlastního receptu.

Přečtěte si také

Netřesk: Mnoho lidí netuší, jakou léčivou sílu ukrývá. Pěstovat ho zvládne každý

Co je chai latte?

Základem chai latte je černý nebo zelený čaj, směs exotického koření (hřebíček, kardamom, zázvor, skořice, případně šafrán, fenykl nebo černý pepř) a mléko (odtud také přívlastek „latte“).

Pokud jsou k jeho přípravě použity kvalitní suroviny a neobsahuje příliš mnoho cukru (ideálně žádný, případně jen trochu medu), má navíc nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Aby také ne, když pochází z Indie, kde podle dávných legend vznikl jako léčivý a detoxikační nápoj, který vychází z receptury ájurvédského léčitelství. Proč se tedy vyplatí chai latte (kromě skvělé chuti) pít?

Šálek chai latte, skořice, badyán miss.lemon / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Černý a zelený čaj jsou přírodními antioxidanty, které mají povzbuzující účinky. Jsou tedy ideální alternativou ke kávě. Hřebíček, zázvor i skořice zase působí protizánětlivě. Zázvor je účinný v boji s nachlazením a spolu s kardamomem podporuje dobré trávení a správnou činnost střev.

  • Víte, že kardamom je třetím nejdražším kořením na světě (hned po šafránu a vanilce)? Jak uvádíme v receptu níže, pro přípravu tradičního chai latte se používají celá zrna kardamomu. Ta můžete nejlevněji sehnat v e-shopech nebo ve specializovaných obchodech s kořením či zdravou výživou.
  • Cena kardamomu se nejčastěji pohybuje okolo 200 Kč až 300 Kč za 100 g a běžně se prodává v baleních po 30 či 50 gramech.

Domácí chai latte – recept

Suroviny (na 1–2 porce):

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka (můžete zvolit plnotučné kravské i rostlinné, například mandlové, oříškové apod.)
  • 2–3 lžičky kvalitního sypaného černého čaje
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • cca 1–2 cm zázvoru
  • 1 lžička celých zrn kardamomu
  • med nebo třtinový cukr podle chuti na doslazení
Chai latte ve sklenici a kolem něj různé druhy koření AB-7272 / Shutterstock.com

Postup:

  1. Do menšího hrnce či rendlíku nalijte vodu, přisypte veškeré koření (pro intenzivnější chuť jej můžete zlehka podrtit v hmoždíři) a společně přiveďte k varu. Vařte po dobu asi 5 minut.
  2. Poté přisypte čaj a nechte ještě pár minut povařit, aby se chutě spojily.
  3. Hotovou tekutinu sceďte a nalijte do asi 2/3 většího hrnku nebo vyšší sklenice určené pro horké nápoje. Podle chuti oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.
  4. Před podáváním dolijte našlehaným mlékem (jeho teplota by měla být ideálně 65–70 °C), které můžete zpěnit ručním šlehačem, speciální funkcí u kávovarů nebo ve french pressu. Dozdobte mletou skořicí.
Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Jaký černý čaj je vhodný na chai latte?

Na přípravu chai latte je vhodný silný černý čaj, který dobře snese kombinaci s kořením a mlékem. Mezi oblíbené druhy patří:

  • Assam: Tento čaj pochází z Indie a je známý svou plnou a bohatou chutí, což z něj činí ideální základ pro chai latte.
  • Ceylon: Čaj ze Srí Lanky, který má svěží a lehce citrusovou chuť, dobře ladí s kořením používaným v chai.
  • Darjeeling: I když je lehčí než Assam, může být použit v chai latte pro jemnější chuťový profil.
  • English Breakfast: Směs černých čajů, která je dostatečně silná, aby se dobře kombinovala s kořením a mlékem.

Výběr čaje závisí na osobních preferencích a na tom, jak výraznou chuť chai latte preferujete.

Kolik kofeinu chai latte obsahuje?

Chai latte obvykle obsahuje kolem 40 až 70 mg kofeinu na šálek, což je méně než průměrný šálek kávy, který obsahuje přibližně 95 mg kofeinu. Množství kofeinu se může lišit v závislosti na konkrétní přípravě a použitých ingrediencích.

Tip: Pokud jste si chuť tohoto nápoje zamilovali, ale nemáte čas nebo suroviny na jeho přípravu, na trhu jsou k dostání hotové směsi chai latte drinků i řada čajů s jeho příchutí. Většinou obsahují autentické ingredience.

Zdroje: WebMD, National Library of Medicine, Healthline, Kupi