Mráz sice dokáže uchovat potraviny déle než lednice, ale ani v mrazáku nevydrží věčně. Jak dlouho můžete různé druhy potravin bezpečně skladovat při teplotě −18 °C? A jaké faktory ovlivňují jejich trvanlivost? Poradíme vám, jak si správně naplánovat zásoby a ušetřit tak čas i peníze.
Všeobecně platí, že byste jídlo uložené do mrazáku měli spotřebovat maximálně do jednoho roku. Ačkoliv se zde potraviny jako takové úplně zkazit nemohou, jakmile překročí dobu vhodnou ke skladování, významně ztrácí na své chuti, vůni i struktuře.
U pečiva se tvoří bílý povlak, na mase a tučných uzeninách zase povlak šedý. Ovoce a zelenina se doslova rozpadnou na velmi nevábnou hmotu a houby ztrácí své jindy nezaměnitelné aroma.
Na životnost jídla v mrazáku má vliv stálost teploty (co nejmenší výkyvy způsobené častým a delším otevíráním), způsob uchování potravin (nejlepší jsou vakuově uzavřené dózy či sáčky s možností odsátí co největšího množství vzduchu) a obsah tuku v potravině samotné. Platí, že čím více tuku jídlo má, tím rychleji se kazí. To se týká zejména masa, uzenin i polévek (například tučnějšího vývaru).
A samozřejmě, jednou rozmrazené jídlo už zpátky nezmrazujte. Z tohoto důvodu doporučujeme všechny potraviny vždy předem nakrájet či naporcovat (například větší kusy masa, zeleniny, pečiva apod.), abyste si mohli postupně odebírat jen takové množství, které skutečně potřebujete.
Tato kategorie potravin je ze všech uvedených nejcitlivější. Maso a masné výrobky obsahují tuk, který se rychle kazí i v minusových teplotách. Čím je tedy libovější, tím déle ho lze nechat zmrazené.
Zeleninu je nejlepší před zmrazením blanšírovat, tedy krátce povařit, a poté prudce zchladit v nádobě s ledovou vodou. Tak si lépe zachová svou chuť, barvu i konzistenci a vydrží v mrazáku déle.
A pokud jste někdy skladovali v mrazáku čerstvé houby, pravděpodobně si vybavíte typický zápach, který po sobě zanechají. Lepší je nejprve je zpracovat, například krátce podusit či osmahnout. Tím také zničíte všechny případné mikroorganismy, které by v nich mohly až do rozmrazení přežít.
Důležité je všechny uskladněné potraviny podrobně popsat. Hlavní je poznačit si datum zmrazení. U masa si navíc můžete uvést i jeho druh nebo váhu v syrovém stavu.
Potraviny vždy balte minimálně do jedné vrstvy igelitového sáčku, ze kterého vytěsněte co nejvíce vzduchu. K tomu je ideální si pořídit domácí vakuovačku na sáčky nebo dózy. Tím zachováte nejvyšší možnou čerstvost, prodloužíte dobu uskladnění v mrazáku a ušetříte plno místa.
Ideálně také postačí sáčky se zipovým uzávěrem, které seženete v některých drogeriích, supermarketech i v obchodech s domácím či kuchyňským zbožím (dostupné jsou pro představu v drogeriích dm, obchodech IKEA, Tesco, Orion apod.). Prodávají se v několika velikostech podle objemu.
Zdroje: Bezpečnost potravin, Národní zdravotnický informační portál