Jak ze starého chleba udělat čerstvý? Tento trik ze sociálních sítí musíte vyzkoušet!

Rozkrojený chleba 77 Studio / Shutterstock.com

Sociální sítě jsou plné zajímavých triků a tentokrát nás zaujal jeden, který umí udělat ze starého chleba „čerstvý“ – uvnitř nadýchaný a na povrchu krásně křupavý jako z pekárny! Slyšeli jste už o tomto postupu? Připravili jsme pro vás jeden jednoduchý recept na skvělé česko-italské topinky.

Přečtěte si také

Problém s třením stehen vyřešen! Ženy si nemůžou vynachválit tyčinku z dm drogerie

Chleba namočte a šoupněte do trouby

Českoslovenští i zahraniční influenceři tento trik hojně propagují, na sociálních sítích TikTok a Instagram se z něj stal docela virál. Chcete ho taky vyzkoušet? Jediné, co budete potřebovat, je váš starý chléb, voda a trouba. Chleba byste měli mít ideálně půlku nebo aspoň čtvrtku, aby na něm zbyla měkká vnitřní část i kůrka.

Určitě nejdřív zkontrolujte, jestli na něm není plíseň, a pokud byste pojali jakékoliv podezření, chleba raději vyhoďte (o plísni níže). Pokud je vše v pořádku, bez rozpaků celý chleba namočte ve dřezu pod tekoucí vodou, okapejte a dejte ho na 10 minut do trouby rozpálené na 200 až 230 °C. Po uplynutí této doby chleba vyndejte, nechte trochu vychladnout a můžete se do něj pustit. Měl by být krásně voňavý a křupavý jako přímo po vytažení z pece v pekárně!

Lidé, kteří tento trik vyzkoušeli, potvrdili v komentářích pod příspěvky na sociálních sítích, že skutečně funguje. Jen doporučují chleba ihned zkonzumovat, protože po delší době ztvrdne. Je to podobné jako s ohřátým pečivem v mikrovlnce. A co na rozpečený staronový chleba? Můžete si na něj dát třeba lučinu, avokádo, vajíčko a šunku.

Podobný trik funguje i s topinkovačem – krajíce chleba lehce pokapejte vodou a vložte do přístroje. Vlhkost chleba hezký zvláční a zároveň bude na povrchu křupavý.

Další tip: Česko-italské topinky

Za redakci Kupi.cz přidáváme tip na česko-italské topinky, což je extra rychlý a extra levný recept, na který taky potřebujete starý chleba. Docela si díky němu i vyčistíte ledničku.

Suroviny:

Starý chleba, olivový olej, slanina (nebo šunka), mozzarella, sušený česnek, velká rajčata

Postup:

  1. Na plech dejte pečicí papír, abyste si usnadnili mytí.
  2. Na papír vyskládejte krajíce chleba, pokapejte je olivovým olejem a jemně zasypte sušeným česnekem.
  3. Následně na budoucí topinky vyskládejte šunku/slaninu, mozzarellu a rajčata.
  4. Můžete trochu osolit a opepřit.
  5. Vše dejte do trouby a pečte asi 5–10 minut na 200 °C.

Výsledkem jsou výborné topinky trochu ve stylu italského Caprese. Jestli máte doma bazalku, přidejte i ji a recept bude ještě více italský. Ovšem bylinky přidejte až po upečení na závěr, aby se v troubě nespálily!

Nalévání oleje na krajíce chleba Kupi.cz

Chleba s plísní už nikdy nejezte

Plíseň se na chlebu a dalších podobných pečivech objevuje hlavně kvůli vlhkosti a sporám plísní, které jsou běžně přítomné ve vzduchu. Jakmile se dostanou na povrch pečiva, začnou se rychle množit, protože chléb jim poskytuje ideální podmínky – je měkký, porézní a obsahuje dostatek živin.

Plíseň se může objevit v různých barvách. Nejčastěji jde o typickou zelenou plíseň, ale občas má odstín do bíla, modra nebo do černa. Myslete na to, že vlhké prostředí a skladování chleba v igelitovém sáčku při pokojové teplotě růst plísní ještě urychluje. Pokud chcete prodloužit trvanlivost pečiva, doporučuje se uchovávat jej na suchém místě nebo ho zamrazit.

Chleba s plísní Camptoloma / Shutterstock.com

Jednou plesnivý chleba raději vyhoďte, odstraňování viditelné plísně nepomůže. Řada lidí se domnívá, že pokud oškrábou viditelnou plíseň nebo odkrojí zasaženou část, mohou chléb bezpečně sníst, ale to bohužel není pravda.

Plíseň totiž podle studií nevyrůstá jen na povrchu, ale její jemná vlákna (hyfy) se šíří hluboko dovnitř, i když nejsou pouhým okem vidět. Navíc některé druhy plísní vytvářejí nebezpečné toxiny, tzv. mykotoxiny, které škodí zdraví. Tyto látky se v pečivu šíří dál, i když plíseň na první pohled není vidět.

Zdroje: Kupi.cz, Instagram, TikTok, NCBI