S příchodem jara je ideální čas odlehčit jídelníček a vyzkoušet něco nového. Zkuste do něj zakomponovat sezónní bylinky a zeleninu, které dodají vašim jídlům svěžest. Právě teď má sezónu aromatický medvědí česnek a léčivé kopřivy, které můžete nasbírat v lesích úplně zadarmo. Pokud se vám nechce do přírody, vyrazte na „sběr“ do obchodu a rozhodně přihoďte do košíku jarní cibulku, štiplavé ředkvičky a čerstvé bylinky. Z těchto ingrediencí vykouzlíte výborné pomazánky, dipy, polévky a mnohem víc. Tak co dneska uvaříte?
Na jaře se probouzí příroda a ze země vystrkuje růžky i medvědí česnek, který je úžasnou léčivou bylinkou. Navíc se hodí do polévek, pomazánek, salátů i pečiva – no prostě do všeho, co vás napadne. V lesích ho nasbíráte zadarmo, jen pozor, ať si ho nespletete s jedovatými rostlinami, jako je konvalinka nebo ocún.
Jednoduchá jarní pomazánka s medvědím česnekem bude skvělou svačinou i fit večeří. Medvědí česnek je skvělý nejen v pomazánkách, ochutí také maso a zeleninová jídla.
Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Připravte si svěží jarní salát, který spojuje jedinečnou chuť medvědího česneku a jemnost vajíček. Tento recept je jednoduchý, rychlý a ideální nejen na velikonoční stůl, ale i jako zdravé osvěžení během jarních dní.
Tento vaječný salát s avokádem a medvědím česnekem je ideálním jarním pokrmem, který spojí krémovost avokáda s jemnou chutí vajec a svěžím nádechem medvědího česneku. Osvěžující a zdravé jídlo, které si můžete připravit ke snídani nebo k večeři. Pojďte ho s námi vyzkoušet ještě dnes.
Chcete si pochutnat na něčem výjimečném? Celozrnná focaccia s medvědím česnekem je přesně to pravé! Tento nadýchaný a křupavý chléb vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň chutí, která vás přenese do slunné Itálie. Navíc je zdravější díky celozrnné mouce a jarní nádech mu dodává medvědí česnek. Ideální jako příloha, lehká večeře nebo chuťovka na party. Přečtěte si recept a zjistěte, jak snadné je tuto delikatesu připravit!
Dopřejte si kulinářský zážitek v podobě bramborové omelety s medvědím česnekem, kterou zvládnete připravit i jako začátečník v kuchyni! Tento jednoduchý a chutný recept je skvělou volbou, ať už toužíte po rychlé večeři nebo lehkém obědě. Medvědí česnek vnese do pokrmu jarní atmosféru a jedinečné aroma. Lahodný sýr promění obyčejnou omeletu v gurmánský zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Štiplavá ředkvička patří mezi výbornou a zdravou jarní zeleninu, která stojí v obchodech pár korun. Výborně se hodí do pomazánek, salátů, polévek nebo jen tak, jako příloha.
Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.
Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.
Ředkvičkový salát s bílým jogurtem a jablkem je dokonalou kombinací svěžesti, křupavosti a lahodné chuti. Plátky ředkviček dodávají pokrmu lehkou pikantnost, šťavnatá jablka jemnou sladkost a bílý jogurt lehkost. Tento salát je nejen jednoduchý, ale také zdravý a plný vitamínů a je ideální volbou pro rychlou svačinu nebo osvěžující předkrm.
Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.
Jarní cibulka je všestranná surovina, která se hodí do polévek, pomazánek, dipů i jen tak, když chcete přidat do jídla něco „zeleného“.
Kuřecí Kung pao patří mezi nejoblíbenější pokrmy asijské kuchyně, konkrétně pochází z čínské provincie Sečuán. Skládá se z kuřecích kostek, sečuánského pepře, pražených arašídů, sušených chilli papriček a jarní cibulky. Připravte si tento recept na skvělý oběd nebo večeři s nádechem exotiky.
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Objevte kouzlo autentické vietnamské polévky pho, která dostala svět svou bohatou chutí a vůní. Polévka kombinuje hřejivý vývar s osvěžující svěžestí limetky, koriandru a výhonků mungo fazolí. Ať už hledáte útěchu v chladných dnech nebo toužíte po autentickém vietnamském pokrmu, tato polévka vám tyto přání splní.
Podzim je ideálním časem pro experimentování s dýní! Tento recept vás provede přípravou chutných a nadýchaných dýňových placiček, které se stanou hvězdou vašeho rodinného stolu. Jednoduchá a rychlá příprava zaručuje, že se tento pokrm stane jedním z vašich oblíbených dýňových receptů.
Vývar z pečené zeleniny se perfektně hodí k slavnostnímu obědu, na kterém si chcete nechat opravdu záležet. I když se na první pohled může zdát příprava příliš náročná, nebojte, zajisté si s ní hravě poradíte.
Kopřiva je léčivá rostlina, kterou si v přírodě natrháte zadarmo. Bojíte se, že vás popálí? Stačí ji spařit horkou vodou. A co z ní připravit? Třeba svěží jarní polévku, sirup a podobně. Nejlépe ale chutná v nádivce, jak ji dělaly naše babičky.
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Pokud patříte mezi příznivce bezmasých pokrmů, můžete si letošní velikonoční svátky zpestřit vegetariánkou nádivkou s tempehem, kterou si zajisté zamilujete. Pusťte se s námi do příprav a uvidíte, jak se po ní jen zapráší.
Bylinky samozřejmě můžete pěstovat celoročně třeba na parapetu za oknem, ale až s příchodem jara se jim začíná konečně pořádně dařit. Navíc je můžete vysadit ven, ať už do zahrady nebo na balkon. Pažitka nebo petrželka tyto teploty zvládne. A jídlo s čerstvými bylinkami vždycky chutná o třídu líp než s těmi sušenými.
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, skvěle však chutná také s máslovými brambory a jarním, zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním.
Upečte si domácí housky s parmazánem a bylinkami z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí jen pár ingrediencí, vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct.
Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.
Objevte zdravou a chutnou kombinaci čočky se špenátem a klíčky! Tento snadný recept vám umožní připravit výživný oběd během chvilky. Lehké, ale syté jídlo, které potěší vaše chuťové pohárky a dodá tělu potřebné živiny. Ideální volba pro rychlý a zdravý oběd.
Připravte si skvělý a osvěžující bylinkový dresink na salát, který je velmi rychlý na přípravu a zachutná vám tak, že už nikdy nebudete chtít dělat jiný. Perfektně se hodí do těstovinových i do zeleninových salátů.
Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.
Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.
Květákové steaky s bylinkovým dipem představují dokonalý způsob, jak si ozvláštnit jídelníček. Tento jednoduchý recept povýší květák na hlavní chod, který osloví nejen vegetariány, ale i ty, kteří touží po zdravější alternativě klasických steaků. S přípravou, která nezabere déle než 45 minut, uspokojíte i náročnější gurmány. Přidejte k tomu lehký bylinkový dip a na vašem stole se zrodí skutečný kulinářský zážitek, který podpoří zdravý životní styl a potěší chuťové buňky.
Je jaro čas pomazánek? My jsme o tom přesvědčení! Ať už hledáte nějakou zdravější, nebo vám prostě jen došla inspirace, můžeme sloužit. Tak kterou si uděláte?
Vajíčková pomazánka patří mezi oblíbené velikonoční recepty, připravit si ji však můžete po celý rok. Pochutnáte si na ní k snídani i večeři a nejlépe vynikne na čerstvém chlebu, zdobená ředkvičkou nebo naklíčenou řeřichou.
Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.
Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.
Tuňáková pomazánka je velmi jednoduchá na přípravu a podávaná na celozrnném pečivu se zeleninou představuje vyváženou snídani i svačinu. Hotová je během pár chvilek a pochutná si na ní celá rodina.
Rybičková pomazánka ze sardinek patří mezi klasiky, které se skvěle hodí na svačinu nebo večeři. Namazaná na krajíci čerstvého křupavého chleba chutná úplně fantasticky. Navíc jde o velmi jednoduchý a rychlý recept, který budete mít hotový během chvilky.
Lilková pomazánka Baba ganoush neboli Baba ganuš pochází z Libanonu a skvěle se hodí jako dip k zelenině nebo k čerstvému pečivu. Připravuje se z pečeného lilku, který se obvykle kombinuje se sezamovou pastou tahini, česnekem, římským kmínem a olivovým olejem. Vyzkoušejte jej jako netradiční předkrm nebo pomazánku k večeři, věříme, že budete příjemně překvapeni.
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.
Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.
Hledáte způsob, jak ozvláštnit své oblíbené pečivo? Představujeme vám jedinečnou pomazánku z pečené červené řepy, která vyniká nejen svou výraznou barvou, ale především vyváženou chutí. Kombinace sladké pečené řepy s pikantním křenem a křupavými ořechy vytvoří na vašem stole nepřehlédnutelnou delikatesu. Navíc je příprava velmi jednoduchá a suroviny jsou dostupné po celý rok.
Tyto recepty mají jaro přímo v názvu, takže nesmí v naší sbírce chybět. Máte chuť na něco sladkého, nebo trochu Asie?
Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.
Upečte si s námi slepované sušenky s voňavou levandulí a vanilkou, které probudí vaše chuťové pohárky a stanou se velmi oblíbeným cukrovím i pro vaše děti. Lehce nakyslá chuť citronové marmelády se k sušenkám skvěle hodí, a to obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou.
Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!
Zdroj: Kupi.cz