Reklama

Matcha boří sociální sítě! Lidé v její přípravě ale dělají několik chyb a tím ji ničí

Matcha v hrníčku mydesign94 / Shutterstock.com

Matcha je japonský mletý čaj, jehož popularita v poslední době rapidně stoupla. Pokud jste ho ochutnali a není to váš šálek kávy, možná děláte jednu z častých chyb, které kazí chuť, konzistenci i kvalitu onoho ikonického nápoje.

Přečtěte si také

Kterou zemi letos Češi vezmou útokem? Chorvatsko to není! First minute vs. last minute

Co je to matcha?

Jde o zelený japonský čaj, který je rozemletý na velmi jemný prášek. Jedná se o čistě přírodní produkt se specifickou chutí a prokazatelnými účinky na lidský organismus. Tento nápoj učaroval některé jedince natolik, že mu dali přednost před konzumací kávy či čaje.

Jeden šálek matcha čaje se rovná deseti šálkům běžného zeleného čaje. Tento silný nápoj obsahuje velké množství antioxidantů, které mohou být zodpovědné za příval energie, zvýšenou koncentraci i rychlejší metabolismus. Dokonce dokáže i zlepšit paměť a náladu a posiluje imunitní systém.

Matcha se dá jednoduše zkazit

Jsou lidé, kteří tvrdí, že se matcha nápoj nedá pít nebo že je chuťově nelákavý. Pravdou je, že připravit matchu není tak jednoduché a lze ji zkazit. Nepovést se může nejen doma, ale dokonce i některé kavárny dokáže potrápit.

Tři časté chyby v přípravě

Mgr. Andrea Patočková z Kyosun, předního dovozce matcha čaje, nám prozradila, které chyby lidé v souvislosti s jeho přípravou dělají:

  • Použití příliš horké vody: Optimální teplota pro přípravu matcha čaje je maximálně 70 °C. Příliš horká voda způsobuje hořkost nápoje a narušuje jemnou chuť čaje.
  • Nedostatečné promíchání: Pro dosažení hladké konzistence bez hrudek je důležité matcha důkladně promíchat v šejkru nebo našlehat za pomocí bambusové metličky (nikoliv kovové).

„Zmíněné chyby přímo ovlivňují výslednou chuť, kvalitu a konzistenci nápoje. Příliš horká voda vede k nežádoucí hořkosti, špatné promíchání způsobí hrudkovitou konzistenci,“ doplňuje pro Kupi.cz Mgr. Andrea Patočková.

Příprava nápoje matcha OlgaBombologna / Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní matchu?

Dalším z problémů bývá nekvalitní prášek, ze kterého nelze vytvořit dobrý výsledek. Důležité je proto mít vhodnou matchu, kterou poznáte podle následujících kritérií:

  • Barva: Kvalitní matcha má sytě zelenou až smaragdovou barvu. Nižší kvalita bývá nažloutlá až hnědá.
  • Chuť: Vysoce kvalitní matcha prášek je jemný, svěží a lehce nasládlý.
  • Certifikace a původ: Důležitý je původ z Japonska, pravidelné laboratorní testy a ověřená BIO certifikace, která zaručuje pravost a kvalitu produktu.

Dva způsoby domácí přípravy

Mgr. Andrea Patočková z Kyosun nám poradila, jak si můžete matchu připravit doma, a to dvěma způsoby:

Moderní příprava:

Oblíbenou moderní metodou je použití šejkru. Do šejkru stačí dát 1,5–2 gramy matcha prášku, přidat buď 250–300 ml studené vody (nebo při přípravě horkého nápoje přidat horkou vodu – maximálně 70°C), důkladně protřepat a nápoj je ihned připravený ke konzumaci.

Tradiční příprava:

Klasická metoda vyžaduje použití tradiční misky (chawan) a bambusové metličky (chasen):

  • Prosejte 1–2 gramy matcha přes jemné sítko do misky.
  • Zalijte trochou horké vody (do 70 °C) a vyšlehejte metličkou na hladkou pastu.
  • Přidejte zbývající množství vody a rychlými pohyby metličkou vyšlehejte hustou a jemnou pěnu.

Zdroj: Mgr. Andrea Patočková z Kyosun, Kupi.cz

Reklama
Reklama