Připravte si doma tradiční britský velikonoční dezert, hot cross buns! Tyto voňavé, měkké a sladké bochánky s křížkem vás okouzlí nejen svou chutí, ale i příjemnou atmosférou, kterou kolem sebe vytvoří. Pečou se na Velký pátek, ale chutnat budou kdykoli. Užijte si jejich jemné koření, nádech skořice a sladkost hrozinek. Jsou ideální k čaji, ke kávě, nebo jen tak samotné. A zvládne je upéct i začátečník! Pojďte se inspirovat a zapojte kousek britské tradice do svých Velikonoc.
Hot cross buns jsou neodmyslitelnou součástí britských Velikonoc. Tyto sladké, kořeněné bochánky zdobené typickým křížkem se tradičně pečou na Velký pátek, kdy symbolizují ukřižování Ježíše Krista. Historie tohoto receptu sahá až do 12. století, kdy mnich z opatství svatého Albana poprvé upekl tyto bochánky na Velikonoce. Postupem času se hot cross buns staly populární po celé Británii a dnes jsou oblíbené po celém světě. Jejich vůně, měkkost a sladká chuť vám připomenou jarní svátky a pohodu u rodinného stolu.
Hlavní surovinou hot cross buns je směs koření zvaná mixed spice. Tato britská směs se skládá ze skořice, muškátového oříšku, nového koření a často i zázvoru či hřebíčku. Je to typická ingredience britských pečených dobrot, která dodává jemnou, sladce kořeněnou vůni i chuť. Pokud ji neseženete, nezoufejte – můžete si ji snadno připravit doma a přizpůsobit podle své chuti. Koření nejen zlepšuje chuť pokrmů, ale má i zahřívací účinky, což oceníte nejen na jaře, ale i v chladnějším počasí.
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Zdroj: Kupi.cz