Milujete mák, nadýchané tvarohové dezerty a ovocné tóny? Připravte se na neodolatelnou kombinaci, která spojuje to nejlepší z makového koláče a jemného cheesecaku. Přidejte k tomu svěží rybízový džem a získáte dezert, který nadchne nejen vaše chuťové buňky, ale i hosty. Tak na co čekat? Pojďme si společně upéct tenhle skvost!
Makový cheesecake je ideální dezert na rodinné oslavy, nedělní kávu nebo jako sladká tečka po lehkém obědě. Není příliš sladký, ale zároveň uspokojí chuť na něco výjimečného. Navíc vypadá luxusně a přitom ho zvládne i začátečník. A ta kombinace krémového mascarpone, tvarohu a kyselkavého rybízového džemu? To je prostě nebe na vidličce.
Mák – superpotravina našich babiček
Věděli jste, že mák je jednou z nejbohatších rostlinných surovin na vápník? Dokonce ho má víc než mléko! Navíc obsahuje zdravé tuky, železo a hořčík. Naši předci ho hojně používali do sladkých i slaných jídel a není divu – jeho oříšková chuť je nenapodobitelná. V tomhle receptu dostane hlavní slovo a jeho chuť podtrhne sladkost džemu a jemnost krému.
Makový cheesecake s mascarpone a rybízovým džemem
- Počet porcí: 8
- Délka přípravy: 30 minut příprava + 60 minut pečení
Ingredience
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml mléka
- Sušenková drobenka:
- 100 g máslových sušenek
- 50 g másla
- 2 lžíce cukru
Poleva:
- 4 lžíce rybízového džemu
- hrst čerstvého nebo mraženého rybízu
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si dortovou formu (průměr 22 cm). Dno vyložte pečicím papírem.
- Rozdrťte máslové sušenky (ideálně v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačte na dno formy a dejte předpéct na 10 minut.
- Připravte makovou náplň: V míse smíchejte tvaroh, mascarpone, cukr a vanilkový extrakt.
- Postupně zašlehejte vejce, přidejte mletý mák a mléko. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
- Nalijte směs na předpečený korpus a vložte zpět do trouby. Pečte 50 minut, dokud není střed pevný, ale stále lehce pružný.
- Připravte sušenkovou drobenku: Rozdrťte sušenky, smíchejte je s rozpuštěným máslem a cukrem, a lehce promněte prsty.
- Po 50 minutách pečení cheesecake posypte drobenkou a pečte ještě dalších 10 minut, dokud vršek nezezlátne.
- Po upečení nechte cheesecake vychladnout v pootevřené troubě, aby nepraskl. Poté dejte na pár hodin do lednice.
- Rybízový džem jemně zahřejte, aby byl tekutější, a rovnoměrně ho rozetřete po vychladlém dortu.
- Nakonec ozdobte čerstvým nebo mraženým rybízem.
Kynutý makový závin podle Míši Landové
Kynutý makový závin podle food bloggerky Míši Landové je vždy vynikající. Většina z nás ho má spojený s návštěvami u babičky, od ní nám vždycky chutnal nejvíc. Upéct makový závin přitom není žádná věda a určitě to bez problémů zvládnete i vy. Tak si připravte všechny potřebné ingredience a jdeme na to!
Kynutý makový závin podle Míši Landové
Tipy z redakce
- Sušenky můžete vyměnit za kakaové pro intenzivnější chuť.
- Místo rybízu zkuste borůvky nebo višňový džem pro jinou ovocnou notu.
- Pro ještě hladší krém tvaroh předem prošlehejte, aby neměl hrudky.
- Chcete dezert bez lepku? Použijte bezlepkové sušenky a máte vyhráno!
Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi.cz