Cheese Donkatsu: Smažený řízek s mozzarellou – japonsko-korejská specialita, která má vše, co máme rádi

Smažený řízek s roztékajícím sýrem na černém talíři Sophia Michalčíková

Představte si šťavnatý vepřový řízek, který ukrývá roztékající se sýr, obalený v křupavé vrstvě panko strouhanky a smažený dozlatova. Cheese Donkatsu je japonsko-korejská specialita, která spojuje vše, co máme rádi – sýrovou náplň, dokonalou křupavost a neodolatelnou chuť. Ať už plánujete oběd, večeři nebo chcete někoho překvapit originálním receptem, tento pokrm vás nezklame.

Přečtěte si také

Neuvěřitelná sleva v PENNY! Řetězec spustil akci – až 50 % dolů na prací prostředky a aviváže

Cheese Donkatsu, neboli smažený vepřový řízek plněný sýrem, je lahůdka pocházející z Asie, která si rychle získala srdce gurmánů po celém světě. Jedná se o variaci klasického japonského donkatsu, která byla obohacena o sýrovou náplň, čímž se stala ještě více návykovou. Tento pokrm je oblíbený nejen v Japonsku, ale i v Koreji, kde se často podává s rýží a katsu omáčkou. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá, a přesto dokáže ohromit každého, kdo ho ochutná. Pokud jste fanoušky rychlých a chutných jídel, Cheese Donkatsu si zamilujete!

Kousky smaženého řízku s mozzarellou Hyeong-Taek Lee / Shutterstock.com

Znáte panko strouhanku?

Hlavní surovinou tohoto receptu je panko strouhanka – tradiční japonská strouhanka, která je lehká, vzdušná a při smažení vytváří neuvěřitelně křupavou texturu. Na rozdíl od klasické evropské strouhanky se panko vyrábí z bílého chleba bez kůrky, což jí dodává typickou nadýchanost. Díky tomu je panko ideální pro smažené pokrmy, protože absorbuje méně oleje a výsledný pokrm je tak méně mastný. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, Cheese Donkatsu je skvělou příležitostí, jak ji zařadit do svého repertoáru.

Cheese Donkatsu: Smažený vepřový řízek s mozzarellou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut příprava, 20 minut vaření

Ingredience

  • 225 g nízkovlhkostní mozzarelly
  • 4 plátky vepřového masa (kotlety)
  • 125 g hladké mouky
  • vejce, rozšlehaná
  • 1/8 lžičky kurkumy (volitelné)
  • 125 g panko strouhanky
  • Olej na smažení
Rozkrojený řízek s mozzarellou, okolo různé přílohy Hyeong-Taek Lee / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Mozzarellu nakrájejte na 4 stejné kousky a odložte je stranou.
  2. Plátky vepřového masa pomocí paličky na maso naklepejte na tloušťku asi 3 mm.
  3. Na každý plátek masa položte kousek mozzarelly do středu. Maso opatrně zarolujte tak, aby sýr zůstal uvnitř, a vytvořte pevný balíček. Každý balíček zabalte do potravinové fólie a ujistěte se, že konce jsou pevně uzavřené. Dejte do lednice alespoň na 30 minut.
  4. Po vychlazení balíčky rozbalte a posypte je kurkumou (volitelné). Poté každý obalte nejprve v hladké mouce, následně v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance.
  5. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na teplotu 175°C. Balíčky opatrně vložte do horkého oleje a smažte, dokud nebudou zlatavé a uvnitř nedosáhnou teploty 63°C.
  6. Hotové Cheese Donkatsu položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný olej, a podávejte s rýží a katsu omáčkou.
Vepřová kýta s rozmarýnem
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Vepřová kýta s rozmarýnem

Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.

Vepřová kýta s rozmarýnem
Šlehačkové řízky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Šlehačkové řízky

Šlehačkové řízky jsou lahodnou variantou klasických kuřecích řízků, které díky smetaně a česneku získávají jemnou a šťavnatou chuť. Tento recept je jednoduchý a rychlý, ideální na oběd nebo večeři.

Šlehačkové řízky

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud nemáte panko strouhanku, můžete ji nahradit klasickou strouhankou, ale výsledek nebude tak křupavý.
  • Pro dodatečnou chuť zkuste do strouhanky přidat jemně nastrouhaný parmazán nebo česnekový prášek.
  • Cheese Donkatsu skvěle chutná s domácí katsu omáčkou – smíchejte kečup, sójovou omáčku a worcestrovou omáčku v poměru 2:1:1.
  • Pokud chcete zdravější variantu, zkuste místo smažení upéct Cheese Donkatsu v troubě při 200°C do zlatova.

Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková