Máte chuť na něco zdravého, rychlého a přitom neuvěřitelně chutného? Pečená mrkev s ochuceným tvarohem a sladko-pálivým chilli medem je přesně to, co hledáte! Tento recept vás přesvědčí, že i jednoduché suroviny mohou být naprosto dokonalé. Ideální jako lehký oběd, večeře nebo stylové pohoštění pro přátele.
Pečená mrkev není jen nudná příloha
Tohle jídlo je důkazem, jak proměnit běžnou zeleninu na luxusní zážitek. Kombinace kořeněné mrkve, jemného tvarohu a sladko-pikantního chilli medu je explozí chutí, která vás dostane. Recept je navíc snadný a rychlý, takže je ideální i pro uspěchané dny. Připravte si ho, když chcete zaujmout návštěvu nebo si jen dopřát zdravé, ale přitom vydatné jídlo. A věřte, že pečená mrkev už nikdy nebude stejná!
Věděli jste, že mrkev je nejen bohatá na beta-karoten, ale také na vlákninu, která prospívá trávení? A co je nejlepší – při pečení se její přirozená sladkost ještě zvýrazní! Díky tomu je skvělou ingrediencí pro různé recepty, ať už sladké nebo slané. Navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a vitamín A, který podporuje zdravý zrak. A co chilli? To díky kapsaicinu nejen zahřeje, ale také stimuluje metabolismus. Spojením těchto surovin tak získáte nejen výjimečnou chuť, ale i pořádnou dávku zdraví.
Pečená mrkev s chilli medem a tvarohem – recept
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
Pečená mrkev
- 600 g mrkve
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 zarovnaná lžička mletých semínek koriandru
- 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
- 1 zarovnaná lžička uzené papriky
- špetka soli
Chilli med
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička chilli vloček
- 14 g medu nebo čekankového sirupu
- 8 g jablečného nebo vinného octa
Ochucený tvaroh
- 300 g polotučného nebo tučného měkkého tvarohu
- 60 g smetany ke šlehání nebo na vaření
- 1 malý stroužek česneku
- špetka soli a pepře
Na ozdobu
- 2 hrsti rukoly, polníčku nebo baby špenátu
- 20 g dýňových nebo slunečnicových semínek
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem chutná naprosto luxusně a skvěle se hodí například jako příloha k masu nebo jen tak samotná s dokřupava opečenou bagetkou. Příprava je velmi jednoduchá, hravě si s ní tedy poradí i začátečníci.
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Postup přípravy
- Mrkev očistěte a nakrájejte na špalíčky o tloušťce přibližně 1 cm. V míse smíchejte s olivovým olejem, mletým koriandrem, římským kmínem, uzenou paprikou a špetkou soli.
- Připravenou mrkev vložte do košíku horkovzdušné fritézy vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 17 minut. Během pečení mrkev občas protřepejte. Pokud fritézu nemáte, rozložte mrkev na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 200 °C asi 40 minut.
- Mezitím si připravte chilli med. V malé pánvičce jemně zahřejte olivový olej, přidejte chilli vločky a nechte směs zchladnout. Poté vmíchejte med a ocet.
- Na ochucený tvaroh smíchejte vychlazený tvaroh se smetanou a utřeným česnekem. Přidejte špetku soli a pepře, čímž vytvoříte jemný krém.
- Na servírovací talíř rozetřete ochucený tvaroh, přidejte podle chuti rukolu, polníček nebo baby špenát. Navrch položte upečenou mrkev, pokapejte chilli medem a posypte opraženými semínky.
- Ihned podávejte.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete zvýraznit chuť semínek, opražte je krátce na pánvi nebo v troubě – získají intenzivnější chuť a budou krásně křupat.
- Pro jemnější chuť můžete chilli olej slít přes jemné sítko a medovou směs připravit bez vloček.
- Mrkev lze připravit i den předem a ohřát těsně před podáváním. Tvaroh a chilli med lze skladovat v lednici až 2 dny.
- Tento pokrm skvěle doplní i křupavé pečivo, například sezamové krekry nebo bagetky.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková