Zapomeňte na obyčejné slané pečivo! Kynuté šneky s kopřivovou náplní jsou jarní hit, který spojí vláčné těsto s nečekaně lahodnou, jemně pikantní náplní z mladých kopřiv. Proč si je zamilujete? Protože chutnají skvěle teplé i studené, jsou efektní na stůl a jejich vůně se bude linout celou kuchyní. Navíc vám ukážeme, že i kopřiva může být gurmánská delikatesa!
Když se spojí tradiční pečení s jarní svěžestí
Kynuté těsto je klasikou, která nikdy nezklame. A když k němu přidáte svěží, lehce štiplavou kopřivovou náplň s voňavým sýrem a bylinkami, vznikne něco neodolatelného. Tyhle šneky si zamilujete na piknik, na večerní pohoštění nebo jen tak k odpolednímu zobání. Navíc vypadají fantasticky, takže vám je budou všichni závidět!
Kopřivy: Pálivé na dotek, jemné na talíři
Kopřivy možná působí jako nepříjemný plevel, ale v kuchyni jsou poklad! Obsahují spoustu vitamínů, železa a dokážou krásně ozvláštnit pokrmy. Mladé jarní výhonky mají jemnou, lehce oříškovou chuť, která v kombinaci s těstem a sýrem vytvoří dokonalý gurmánský zážitek. Sbírejte je v rukavicích a vybírejte ty svěží, jasně zelené lístky.
VasylMartynenko / Shutterstock.com
Šneky z kynutého těsta s kopřivovou náplní – recept
- Počet porcí: 8–10 kousků
- Délka přípravy: 2 hodiny (včetně kynutí)
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
Na náplň:
- 200 g mladých kopřiv
- 150 g strouhaného sýra (eidam nebo čedar)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Velikonoční nádivka s kopřivami
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Velikonoční nádivka s kopřivami
Pizza šneky se šunkou a sýrem
Pizza šneky se šunkou a sýrem jsou jednoduchý a velmi rychlý recept na občerstvení pro nečekanou návštěvu, ale také na dětskou párty nebo k posezení s přáteli. Stačí vám jen rozválené listové těsto, šunka, tvrdý sýr, krémový sýr a pár minut času.
Pizza šneky se šunkou a sýrem
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Do misky dejte vlažné mléko, cukr a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut odpočinout, dokud nevznikne pěna.
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, rozpuštěné máslo, vejce a nakonec kvásek. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Mezitím spařte kopřivy horkou vodou, nechte okapat a nasekejte najemno. Smíchejte s nastrouhaným sýrem, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník (asi 40x30 cm). Rovnoměrně rozetřete kopřivovou náplň a zarolujte jako roládu.
- Nakrájejte na 3 cm silné plátky a pokládejte řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 20 minut dokynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.
Tipy z redakce
- Nemáte kopřivy? Můžete je nahradit špenátem nebo medvědím česnekem.
- Pro extra chuť zkuste do náplně přidat i nadrobno nakrájenou slaninu nebo strouhaný parmazán.
- Šneky vydrží v uzavřené dóze měkké i druhý den – pokud je teda nesníte hned!
Zdroj: Kupi.cz