Dobrý sluha, ale zlý pán, to je semafor Nutri-Score. Měl pomoci běžným lidem, místo toho ale končí

Detail obalu potravinového produktu s pětibarevným nutričním hodnocením Nutri-Score Lea Rae / Shutterstock.com

Barevná škála od A po E s označením Nutri-Score měla pomoci spotřebitelům rychle a správně vyhodnotit prospěšnost potraviny. Tento systém měl sice potenciál, bohužel se ale nenaplnil. Proč a jak mělo Nutri-Score vůbec fungovat?

Přečtěte si také

Nebezpečí v koupelně? L’Oréal varuje před rakovinotvorným krémem na akné

Rychlé a jednoduché vyhodnocení díky Nutri-Score

Možná jste si v obchodě při nakupování nebo doma všimli, že mají některé potraviny na obalu písmenné barevné značení. Sloužilo k rychlému vyhodnocení, zda je daná potravina pro naše tělo zdravá, či nikoliv.

Nutri-Score je systém označování potravin, který byl vyvinutý s cílem pomoci lidem se lépe zorientovat v nutriční kvalitě výrobků. Potraviny jsou hodnoceny na měřítku od nejzdravějšího A (označeno zelenou barvou) po nejméně zdravé E (označeno červenou barvou). Body se potravinám dávaly dle obsahu kalorií, cukru, soli, nasycených tuků a také za obsah vlákniny, bílkovin, ovoce a zeleniny,“ upřesňuje pro Kupi.cz nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.

Místo pomoci zmatek a neúplnost

Některým dokázalo Nutri-Score hezky pomoci, na druhou stranu někomu mohlo způsobit v hlavě zmatek a dotyčný vlastně nevěděl, zda si má, nebo nemá výrobek koupit. Byla to tedy na první pohled dobrá myšlenka, ale pravděpodobně špatně uchopená.

„Na první pohled to je skvělý nápad, který by vám měl rychle ulehčit nákup. V praxi to je bohužel složitější a může to vést k zavádějícím výsledkům. Potraviny jsou hodnoceny jen podle několika parametrů, kdy zdravé potraviny jen s vyšším obsahem kalorií a tuku mohou mít horší hodnocení než některá průmyslově zpracovaná potravina s nižší energií. Nutri-Score nezohledňuje celkový kontext stravy, ale hodnotí výrobek samostatně. To, že některá potravina může být sama o sobě nezdravá, ale v malém množství nebo v kombinaci s jinými potravinami, neznamená, že nemůže být součástí vyváženého jídelníčku.“

„Některé potraviny, i když obsahují prospěšné látky, ale jsou přirozeně slané, například fermentované výrobky, mohly navíc dostat penalizaci nespravedlivě. Zkreslení výrobku mohli využívat i výrobci, kteří optimalizovali průmyslově zpracovaný výrobek tak, aby měl lepší skóre, než by si ve skutečnosti zasloužil,“ vysvětluje Lenka Tarasidu.

Pětibarevný systém NUTRI-SCORE v pěti variantách podle vyznačeného písmene od A po E Antikwar / Shutterstock.com

Konec Nutri-Score?

Na konci února došlo k oznámení, že Evropská komise ruší plány na zavedení povinného označování potravin. Itálie byla jednou z hlavních zemí, které s tímto zavedením nesouhlasily, i když jiné státy na tento systém přistoupily dobrovolně. V zemích jako Francie nebo Německo tedy dál zůstává.

Po zrušení Nutri-Score se budou muset lidé stejně jako předtím orientovat jinými parametry. Je vhodné číst složení výrobku. Čím kratší seznam ingrediencí, tím lépe. Suroviny jsou seřazeny sestupně a ta, jejíž obsah je v potravině nejvyšší, je uvedena na prvním místě.

Důležité je sledovat obsah cukrů, zejména těch jednoduchých – bývají označovány jako sacharidy. Dále pak sledovat obsah tuku a soli. Opět platí, že čím méně, tím lépe.

Měli bychom preferovat základní a minimálně zpracované potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny. Sledovat můžete i označení, jakou hodnotu má výrobek vzhledem k doporučené denní dávce.

Lepší variantou by byla aplikace

„Místo Nutri-Score by byla super aplikace, která by poskytovala spotřebitelům podrobnější, ale stále jednoduché a srozumitelné informace o složení a hodnocení nezávislými organizacemi. Na tomto principu fungují například Kalorické tabulky. Lépe a na první pohled by mohly být označovány obsahy cukru, tuku a soli na obalu potraviny. Lidé by měli být více srozuměni s tím, jak číst etikety a složení potravin,“ říká přesvědčeně Lenka Tarasidu.

To, že Nutri-Score končí nebo bude omezeno, znamená, že se lidé budou muset více spolehnout na své znalosti a pečlivěji sledovat etikety potravin. Nápad to nebyl špatný, ale pro laiky velmi zkreslující. To nejlepší, co můžete udělat, je vybírat potraviny na základě porozumění složení, a ne jen dle zkreslující barvy na obalu.

Zdroj: Kupi.cz