Říká se jim „mléka“, nicméně podle legislativy jsou to ovesné či mandlové „nápoje“. Také v supermarketech je najdete odděleně. Rostlinné alternativy kravského mléka jsou vhodné pro lidi s intolerancí na laktózu a mléčné bílkoviny, ale spoustě lidí prostě chutnají. Jen je potřeba pohlídat si složení.
Kupujete rostlinné alternativy mléka? Jaký druh (sójové, mandlové, kokosové, ovesné) vám nejvíc chutná? Podělte se s ostatními v diskuzi.
Jak už jsme nakousli v úvodu, lidé vyhledávají rostlinná „mléka“ z vícero důvodů, ale většinou je to ze zdravotních důvodů nebo kvůli dietě.
Po ovesných, mandlových, sójových nebo kokosových nápojích, které svou barvou a konzistencí připomínají kravské mléko, sahají především lidé s intolerancí na laktózu. Nesnášenlivost tohoto mléčného cukru se projevuje například bolestmi břicha, křečemi, mdlobami a může vyvrcholit až hospitalizací. Alergii nebo úplnou nesnášenlivost jde částečně obejít kysanými mléčnými výrobky, kde bakterie přeměnily většinu laktózy na kyselinu mléčnou.
Náhražky mléka kupují také lidé s alergií na mléčné bílkoviny. Ty se v těchto rostlinných nápojích z principu vůbec nenacházejí, ale zase můžou obsahovat jiné alergeny. Dalšími velkými skupinami jsou vegani, kteří se rozhodli nepřijímat živočišné produkty, a lidé, kterým klasické mléko prostě nechutná.
K nejrozšířenějším patří rostlinné nápoje Alpro, ale alternativy mlék najdete také pod značkami Živina, Alnatura, Mixit, Aqua, Oatly a dalšími. Supermarkety mají často své vlastní privátní značky, širokou nabídku nabízí například Kaufland nebo Tesco. Z internetových supermarketů jmenujme Yutto na Rohlik.cz.
Tento druh rostlinného „mléka“ je jedním z nejrozšířenějších na světě. Obsahuje vysoký podíl vlákniny a je přirozeně sladké z ovsa. Rozpustná vláknina podle studií absorbuje vodu ve střevech a během trávení se změní na gel, který pomáhá zpomalit trávení a déle vás zasytí. Může také stabilizovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu.
Orientační složení (250 ml):
Sójové nápoje jsou svou chutí velmi podobné kravskému mléku a jsou ideální volbou, pokud chcete přijímat vysoké množství kompletních bílkovin. Výzkumy potvrzují, že také sójová mléka mají několik zdravotních benefitů, jako je pozitivní vliv na hladinu cholesterolu nebo krevní tlak. Ideální je kupovat sójové nápoje, které jsou vyrobeny bez geneticky modifikované sóji.
Orientační složení (250 ml):
Rovněž velmi oblíbené mandlové nápoje se vyrábí rozmixováním namočených mandlí. Ty někdy mohou být pražené, čímž mléko dostane výraznější chuť. Neslazené mandlové mléko má podle studií oproti kravskému mléku nízký obsah kalorií i sacharidů, takže je také vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Má také relativně nízký obsah bílkovin a dalších živin.
Orientační složení (250 ml):
Kalorie: 41
Bílkoviny: 1 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 3 g
Podobně jako se mandlové mléko vyrábí z rozmixovaných mandlí, kokosové mléko vzniká lisováním dužiny kokosového ořechu. Výsledný produkt se míchá s vodou, aby měl podobnou konzistenci jako kravské mléko. Má ještě méně živin než mandlové mléko, ale má vysoký podíl rostlinného tuku. Studie potvrzují několik zdravotních benefitů včetně zvyšování hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu.
Orientační složení (250 ml):
Při výběru rostlinných alternativ kravského mléka je důležité věnovat pozornost obsahu tzv. přidaných cukrů.
V regálech supermarketů často vídáme ochucené varianty těchto nápojů, například vanilkové nebo čokoládové, které obsahují velké množství cukru, což zvyšuje jejich kalorickou hodnotu. Pokud sledujete svůj kalorický příjem, chcete zhubnout nebo celkově žít zdravěji, je lepší kupovat neochucené a neslazené nápoje. Tato mléka na sobě většinou mají viditelně napsáno „0 % přidaného cukru“ nebo „bez cukru“.
Kromě obsahu cukru sledujte také další nutriční hodnoty, jako je obsah vápníku, nebo vitaminu B. Výrobci většinou svá „mléka“ obohacují o široké spektrum vitamínů, aby zákazníky nalákali a vzbudili v nich dojem, že se kupují zdravý produkt. To je objektivně pravda, ale platí to jen u kvalitních výrobků a s už zmíněným minimálním obsahem přidaných cukrů.
Kupujete rostlinné alternativy mléka? Jaký druh (sójové, mandlové, kokosové, ovesné) vám nejvíc chutná? Podělte se s ostatními v diskuzi.
Zdroje: Kupi.cz, dTest, NCBI, Healthline