Konec sklokeramických desek? Indukční desky je válcují v poměru 1 ku 9, říká prodejce

Žena vaří na indukční desce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pokud si zařizujete novou kuchyň a nemáte v ní plyn, budete si muset vybrat ze dvou typů elektrických varných desek – sklokeramických a indukčních. Podle odborníka na elektrospotřebiče Martina Parolka ale rozhodování není zase tak složité. Indukce totiž válcují trh, mají spoustu výhod a jejich ceny jsou nižší než dřív.

Přečtěte si také

Ideální na výlety! Májka a Svačinka od Hamé v novém „cestovním“ balení vás dostanou

Které desky se v roce 2025 prodávají více?

„V současnosti prodáváme přibližně 90 % indukčních desek oproti 10 % sklokeramických. Tento poměr se za poslední roky výrazně posunul, kdy v roce 2021 byl poměr zhruba 70 ku 30. Vidíme jasný trend přechodu k indukci, který je podpořen i klesajícím cenovým rozdílem mezi těmito varnými deskami,“ říká pro Kupi.cz Martin Parolek, který se prodejem elektrospotřebičů na svém e-shopu zabývá řadu let.

Indukční desky bývaly v dřívějších letech výrazně dražší než konstrukčně jednodušší sklokeramické desky, takže řada lidí volila z ekonomických důvodů spíše druhou variantu. Indukce, jak se tomuto typu lidově říká, jsou stále o něco dražší, ale pokud si vystačíte se základními modely, cenový rozdíl oproti sklokeramice je minimální.

„Pokud vybíráme zlatý cenový střed, tak u indukcí se bavíme o 10 až 15 tisících korun, u sklokeramik tak o 7 až 10 tisících korun. Nicméně i za tyto peníze se dá sehnat kvalitní indukční deska, ale bez pokročilejších funkcí,“ říká Parolek a dodává, že připlatit si za indukci se určitě vyplatí, protože vaření na ní je komfortnější.

Zapnutá sklokeramická deska Canan Asik / Shutterstock.com

Sklokeramické desky

Sklokeramické desky fungují na principu topných spirál, které ohřívají jednotlivé varné zóny. Obvykle jsou čtyři po vzoru plynových nebo litinových plotýnek. Celý povrch sklokeramiky je hladký, a že daná zóna „žhne“, poznáte podle červeného zbarvení. Výhodou je, že na sklokeramické desce můžete používat jakékoliv hrnce.

Nevýhodou tohoto typu, který pomalu opouští trh s varnými deskami, je delší doba vaření, tepelné ztráty a delší doba chladnutí. Pro rychlejší ohřev mají některé sklokeramiky tzv. halogenové zóny, díky nimž se daná sekce rozehřeje rychleji. Této funkci se obvykle říká „booster“. Sklokeramické desky mají horší účinnost, takže jejich provoz je dražší než u indukce.

Indukční desky

Indukční varné desky jsou efektivnější než sklokeramické, protože se neohřívá samotná deska, ale pouze hrnec. Zahřívání funguje na principu elektromagnetické indukce, kdy deska zahřívá pouze dno hrnce z feromagnetického materiálu. Častým mýtem je, že toto nádobí je speciální a velmi drahé, ale v praxi lze používat většinu kvalitních hrnců na trhu – výrobci o rozšíření indukce dobře vědí.

„Indukční desky vnímáme jako technologicky pokročilejší řešení. Hlavní výhody indukce jsou v rychlosti ohřevu, bezpečnosti a především energetické účinnosti, což je v dnešní době velké téma. Indukce dokáže využít až 90 % energie, zatímco sklokeramika pouze kolem 60 %,“ říká Parolek.

Jakmile hrnec odstraníte z desky, ohřev se okamžitě ukončí a deska není dál rozžhavená. Může být pouze teplá v místech, kde stál hrnec. Potraviny se na ní nepřipékají, takže se dobře čistí.

Indukční ohřev je ve srovnání se sklokeramikou a spirálami mnohem rychlejší. Moderní indukční varné desky mají různé zóny včetně oválných, funkci booster nebo funkci Hob2Hood, která desku inteligentně propojuje s digestoří. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ale nejlevnější indukční desky už jsou dostupné prakticky všem, případně výměna starých hrnců za nové.

Muž čistí indukční desku Proxima Studio / Shutterstock.com

Jaké funkce varné desky by se vám mohly hodit?

Základní funkce typu dotykové ovládání, časovač nebo indikátor zahřátí má prakticky každá deska, i ta úplně nejlevnější. Jaké další funkce by se vám mohly hodit?

  • Tlačítko zámek – umožní vám vypnout ovládání desky, když ji jdete umýt nebo jsou poblíž děti.
  • Booster – funkce rychlého ohřevu, pokud potřebujete například přivést k varu vodu na těstoviny.
  • Ovládání zón zvlášť – u levných desek musíte zvolit zónu a pak společným posuvníkem intenzitu, lepší desky mají u každé zóny vlastní posuvník.
  • Propojení s digestoří – některé desky lze inteligentně propojit s digestoří stejné značky.
  • Integrované odsávání přímo v desce – u dražších desek není digestoř potřeba, odsávání má přímo v sobě.
  • WOK plotýnka – pokud máte rádi asijské pokrmy z hluboké pánve, potřebujete v desce speciální prohloubenou zónu.

„Nabízejí různé chytré funkce jako automatické rozpoznání velikosti nádobí, časovače, nebo funkce jako oil, SenseFry, Bridge, což je spojení varných zón, skvělá věc pro větší hrnce, nebo třeba plancha gril a podobně. Osobně bych se při výběru varné desky zaměřil na její ovládání, našim zákazníkům doporučujeme pokročilé ovládání pomocí posuvného slideru každé zóny zvlášť,“ uzavírá téma pro Kupi.cz Parolek.

V galerii článku najdete aktuálně nejoblíbenější indukční a sklokeramické desky na základě uživatelských recenzí a prodejů.

Napište nám do diskuze, jaký typ varné desky a značku používáte a jak jste s ní spokojení. Zvolili byste jinou?

Zdroje: Kupi.cz, Parolek-shop