Otevření plechovky, krájení chleba i syčení na pánvi: Tohle je 30 nejoblíbenějších zvuků v kuchyni

Kuchařka, která pozorně poslouchá ViDI Studio / Shuttesrtock.com

Co na jídle milujeme nejvíc? Někdo si užívá jeho chuť a vůni, jiný zase zvuky, které přípravu a konzumaci doprovází. A právě na ně se zaměřil nedávný průzkum společnosti Quorn. Výsledky pak daly dohromady žebříček 30 nejoblíbenějších zvuků, které nám navozují ty nejpříjemnější (a někdy taky hladové nebo žíznivé) pocity. Schválně, jsou mezi vítězi i někteří vaši „uchu lahodící“ favoriti?

Přečtěte si také

Zákazníci si berou zboží z palet bez dovolení. Drzost, nebo běžná věc?

Jíme ústy, očima i ušima

Některé zvuky na nás mají mnohem větší vliv, než si dokážeme uvědomit. Zvláště, když jde o jídlo a s ním spojené chutě nebo pocit hladu. Zkuste si například vybavit, jak zní krájení čerstvého chleba, lámání perfektní tabulky čokolády nebo rozklepnutí vajíčka na horkou pánev.

Na každého samozřejmě působí něco jiného, všeobecně v nás ale ty správné zvuky umí vzbudit silné reakce spojené s očekáváním, touhou nebo radostí. A které to konkrétně jsou? To se nedávno rozhodla zjistit společnost Quorn Foods, která se zeptala vzorku 2 000 dospělých Britů.

Kostky ledu padající do sklenice Maksym Fesenko / Shutterstock.com

Cinkání kostek ledu vítězí

„Žebříček nejoblíbenějších zvuků je sám o sobě uspokojivý a ukazuje, kolik denně v kuchyni slyšíme a vytváříme zvuků, které v nás vzbuzují libé pocity,“ uvedla Gill Riley, tisková mluvčí společnosti Quorn Foods, kterou citoval deník The Sun. Jak potom vyplynulo z výsledků zmíněného průzkumu, třetina respondentů potvrdila, že jakmile si vybaví nebo uslyší určité zvuky jídla, okamžitě na ně dostane chuť.

Nejčastěji pak podle studie našemu sluchu lahodí cinkání ledových kostek vhozených do prázdné sklenice. Na druhém místě skončilo jídlo syčící na rozpálené pánvi a na třetím nůž, který maže máslo na povrch opečeného toustu. Celkem se na seznamu objevilo třicet zvuků. Které další najdeme v první polovině?

15 nejoblíbenějších zvuků jídla

  1. Kostky ledu padající do prázdné sklenice
  2. Syčení horkého jídla na pánvi
  3. Krájení křupavého chleba
  4. Otevření plechovky se syceným nápojem
  5. Lupnutí při otevírání nové zavařovací sklenice
  6. Křupnutí při ulomení kousku čokolády z tabulky
  7. Syčení rozklepnutého vajíčka na pánvi
  8. Vyskočení opečeného toustu z topinkovače
  9. Roztírání másla na opečeném toustu
  10. Zakousnutí se do jablka
  11. Rozpouštějící se sýr na plátku horkého toustu
  12. Cvaknutí rychlovarné konvice při dovaření vody
  13. Cinknutí lžičky o hrnek
  14. Rozlomení sušenky
  15. Bublání čerstvě zapečených těstovin v troubě

Mezi zbylými patnácti bylo pro například také mletí soli a pepře v mlýnku, krájení cibule nebo salátové okurky, kousnutí do syrové mrkve, syčení kávovaru i napěňovače mléka, kousnutí do upečené sněhové pusinky nebo kuřecí nugetky, křupání tortilla chipsů, strouhání tvrdého sýru, „vyklepnutí” kečupu ze skleněné lahve, ale také pípnutí horkovzdušné fritézy ohlašující dokončení pokrmu.

Nůž krájející chléb Master1305 / Shutterstock.com

A na co v kuchyni slyší Češi?

Pár jsme jich za redakci Kupi.cz vyzpovídali v jednom brněnském nákupním centru. Které zvuky spojené s jídlem a pitím jsou jejich nejoblíbenější?

  • Bublání husté polévky na plotně, to bych mohla poslouchat i před usínáním,“ svěřila se nám například paní Anna (66 let).
  • „Nejoblíbenější? Tak to je určitě otevření lahváče,“ prozradil Kupi.cz se smíchem Ladislav (45 let) a dodal, že jinak je to pro něho steak položený na rozpálený gril nebo smažení řízků.
  • „Já jsem spíš opačný případ a plno zvuků mi vadí, takže si vybavím spíš tyto. Třeba hlasité chroupání chipsů a zeleniny, srkání nebo cinkání příborů o nádobí, to nedávám... popsal nám zase opačnou zkušenost Adam (34 let).
  • „Miluju otevírání plechovky, to lupnutí a zasyčení. A potom určitě křupání čerstvých baget nebo chleba,“ shodovala se s výsledky britského průzkumu studentka Veronika (23 let).

A jaké jsou vaše nejmilejší zvuky? Našli jste je v žebříčku, nebo máte při vaření jiné oblíbence? Podělte se s námi v diskuzi.

Zdroje: The Sun, Quorn, Kupi.cz